IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с износ до 534 MW при завръщането си на пазара

Възстановен е износът на електроенергия за Гърция, Македония и Сърбия, които в предните дни купуваха от Румъния

12:44 | 10.02.17 г. 17
<p>
	Снимка: <em>Архив,Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив,Ройтерс

България възобнови износа на електроенергия в полунощ на 9 февруари 2017 г. и в някои часове той достигна 534 MW мощност. Износът беше спрян на 13 януари поради студената зима, довела до потребление от над 7 700 MW във върховия час (19 ч.).

Високото потребление беше съпроводено от проблеми при активиране на студения резерв от няколко ТЕЦ-а, проблем в топлофикации, снежната покривка, спряла работата на фотоволтаиците, и обледяване на вятърните перки, както и намаляване на водните количества в язовирите, което затрудни работата на ВЕЦ-овете.

Спешна заявка за доставка на електричество от Румъния беше отказана, а в пиковете часове ВЕЦ работеха с мощност над 2 200 MW, за да спасят положението.

От 9 февруари обаче България се завърна на регионалния пазар на електричество, като планът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за 9 февруари включва износ до 534 MW в диапазона между 22:00 и 23:00 ч., а средно през денонощието да е 328 MW.

Планът за 10 февруари 2017 г. е между 20 и 21 ч. износът да е за 675 MW, а средно през деня да е 421,5 MW.

За сравнение на 8 февруари, когато износът от България беше забранен, сме били нетен вносител на средно 42 MW през цялото денонощие, и най-много между 10:00 и 11:00 ч., когато вносът е достигнал 150 MW. В последните дни България транзитираше електричество между Румъния като износител и Гърция и Македония като вносители.

Във вечерните часове Румъния изнасяше през България до 300 MW, а Турция до 100 MW.

От вчера (9 февруари) България ги замени и пое нуждите на Гърция (до 350 MW в някои часове от денонощието), Македония (до 145 MW) и до 150 MW за Сърбия.

Износът е поет от допълнително натоварване на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, които в дните със забрана на износа бяха спрени.

На 8 февруари в 19:28:10 ч. производството у нас беше с мощности от 7 218 MW, а вътрешното потребление беше за 6 757 MW. Разликата от 461 MW отиваше за износ. За първи път от дни натоварването на кондензационните централи достигна 3 300 MW, а на големите ВЕЦ-ове 1 200 MW.

В последните дни цената на електрическата енергия на борсата в България беше паднала до едва 40,21 лева за MWh на 5 февруари, докато цените за 10 февруари вече са 114,31 лв. за MWh. Търговията на енергийната борса у нас се извършва по схемата "ден напред" и тази цена беше постигната в сесията на 9 февруари. 

Причината за поскъпването е в освободения износ.

Сега производителите трябва да бързат да продават преди снеготопенето и пролетните дъждове да залеят Балканите с евтина електроенергия, може би още от следващия месец. Само Сърбия може да изнася до 1 000 MW в пролетните месеци поради мощните си ВЕЦ-ове, включително на река Дунав (инсталирани 1 296 MW) и на река Дрина (1 130 MW).

А само задълбочени анализи ще покажат дали България не е пропуснала ценни дни и седмици да изнася електроенергия на високи цени, и дали паническото спиране на износа на електроенергия от 13 януари 2017 г. не е било грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Синко, нали знаеш колко лоша поличба е това да смяташ на кой колко му остава до гробищата... Тея сметки само един може да ги прави и това не си ти... Да не се окажеш ти там, докато ми сметаш на мене дните. Виждал съм и такива неща. По-добре си сметай фотоволтаиците и може и да доживееш да видиш как светът минава на ток от слънце, ветър и мъгла... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Галfon-ьо, последно в София бех преди малко - ние в Лозенец от деца често казваме за центъра "днес бях из София". Верно, че тогава живеехме като на село - от нас започваше гора и хората от София през 60-те идваха при нас на екскурзия с раници. Иначе мога да ги покажа какво построиха на мястото на семейната ни къща в София, която баща му на дядо ми е построил през 1904 г. Има я снимана в един български игрален филм за деца и известен наш цигулар... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Тоя мишкуняк не може да смета такива работи! Може да смета само колко ше му влезат у касичката, когато държавата на кунево-кобург-станишево-борисовата гмеж му плаща по 40 стотинки за квч. за ток във време, в което на никой не му требва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 7 години
IИ дори да имат инсталирани 10TWh изчислени на 1 август в 1ч на обяд, колко ще произведат зимат , а да видим спеца по модерните техлологии може ли да сметне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 7 години
Тоя май изобщо не е бил в гърция , та да види колко реално фотоволтаици има .А най ме кефи как по месец сумати панели стоят обърнати обратно на слънцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
oslo
преди 7 години
Няма потенциал за нова голяма мощност в България. Ясно е, че целият регион бъка от енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
а ТИ ЗАЩО ЗАЩИТАВАШ РУСКИ И ИЗОСТАНАЛИ ТЕХНОЛОГИИ!??? КАКЪВ СИ ТИ ЦАЦАРОВ ЛИ ?? РУСКИЯ ИНТЕРЕС ВИ ПО МИЛ ОТ БЪЛГАРСКИ ЛИ????? СМЕШНО Е КОЛКО СТЕ ЛЕКИ, ТО И ЗА ТОВА СА ВИ ИЗЛЪГАЛИ, ВЕЧЕ КЪМ НАД 73 ГОДИНИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Аз Fon го разбирам, сигурно цоцка държавна субсидийка като някой селски фотоволтаик и затова ги защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 7 години
Не знам дали ти е вярна статистиката за произведените от ВЕИ в Гърция 10 ТВч, но АЕЦ Козлодуй произвежда по близо 15 ТВч.Освен това слънчевото греене в Гърция е доста по-силно, отколкото тук, поне с 10-15 %, което прави фотоволтаиците по-ефективни и съответно конкурентни. И вятърът е по-силен там, понеже крайбрежието им е огромно, а край морето вятърът е силен и постоянен целодневно и целогодишно.В заключение, сравнението с Гърция не е много уместно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
И аз забравих да кажа - вече от една седмица половин София се отоплява на ток - предимно нощем. И единствено късметлийското затопляне спаси един огромен град от сериозни проблеми. Тази зима доста българи си дадоха сметка на свой гръб на какво дължат сравнително безпроблемното си преживяване на иначе нормални за нашия географски пояс климатични условия! Говноглави енергетици като тебе требва да бъдат третирани наравно с ислямистките терористи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още