IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина за сливането на Anheuser-Busch Inbev и SABMiller

Може би най-голямата бариера пред сделката е получаване на разрешение от американските власти

12:33 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина за сделката по сливане между Anheuser-Busch Inbev и SABMiller, която ще създаде най-големия производител на бира в света. ЕК разреши сделката за почти 100 млрд. евро, но при определени условия. AB Inbev ще трябва да продаде почти целия европейски бизнес на SABMiller, става ясно от решението на властите в Брюксел. 

„Основната ни цел бе да се гарантира, че придобиването на SABMiller от AB Inbev няма да води до по-малко конкуренция на европейските пазари на бира", заяви европейският комисар Маргрете Вестагер. Ето защо тя обвърза разрешението за сделката към редица условия: Във Франция, Италия, Великобритания марките Peroni и Grolsch трябва да бъдат продадени – в случая на японския пивовар Asahi

Още на 10 февруари двете компании съобщиха за отправеното от Asahi предложение. В Централна и Източна Европа, като в Чехия, Румъния и Словакия. SABMiller също трябва да продаде бизнеса си, на първо място чешката пивоварна ще бъде придобита от Pilsner Urquell, пояснява DPA.  

Белгийско-американският лидер на пазара AB Inbev е собственик на марки като Corona, Budweiser и Beck's, а конкурентът SABMiller продава бира под брандовете Miller и Foster's. В световен мащаб слятата компания би продавала двойно по-високо количество бира и би отчитала четирикратно по-висока печалба от сегашния трети на пазара - Heineken.

Изпълнителният директор на AB-Inbev Карлос Брито поздравява решението на ЕК и смята, че това проправя пътя към приключване на сливането във втората половина на годината. Редица антикартелни органи, като тези в Австралия и Мексико, вече разрешиха сделката. Според експерти най-голямата бариера е получаването на разрешение от страна на американските власти. Китай също все още не е разрешил сливането.

Сделката е на стойност 108 млрд. долара и ще помогне за създаването на най-голямата пивоварна в света. В случай на провал  AB InBev ще трябва да плати на SABMiller 3 млрд. долара. 

Разходите около сделката вече се отразиха неблагоприятно на финансовите резултати на двете компании за първото тримесечие.

През миналата седмица SABMiller отчете годишна печалба под оценките на анализаторите заради наложени такси, свързани с някои нейни операции в Африка, и разходи по сделката. Коригираната печалба преди данъците за годината, приключила на 31 март, е спаднала с 16% до 4,1 млрд. долара, обяви базираната в Лондон компания. Анализаторите очакваха печалба от 4,58 млрд. долара, сочат оценки, събрани от Bloomberg. Печалбата понася удар заради обезценки на инвестиции в Ангола и Южен Судан, както и от разходи за 160 млн. долара, свързани със сделката с AB InBev. 

Anheuser-Busch InBev пък обяви, че неблагоприятните валутни ефекти, еднократните финансови разходи и по-слабият бизнес в Бразилия са оказали неблагоприятно влияние върху финансовите резултати на компанията за първото тримесечие на годината. Базираният в Белгия производител на бира отчете нетна печалба в размер на 844 млн. долара за тримесечието, което е доста по-ниска сума от отчетените година по-рано 2,3 млрд. долара. Това се дължи до голяма степен на неблагоприятните обменни курсове на латиноамериканските валути и еднократните финансови разходи, включително по-големите разходи за лихви по облигации, издадени във връзка със сливането с конкурента SABMiller. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още