IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще представи операционната си система Chrome през есента

Chrome, който е с отворен код, ще позволи на производители на хардуер да разработват свои собствени модификации на операционната система

18:10 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google ще представи операционната си система Chrome през есента

Операционната система на Google Chrome, която ще конкурира Windows на Microsoft, ще бъде представена на пазара „късно през есента“, съобщава CNBC.

„Ще изберем точния момент и начин, по който да навлезем на пазара“, казва Сундар Пичай, изпълнителен директор на проекта.

Google ще опита да разклати доминиращата позиция на Microsoft с Windows, който за момента е инсталиран на повече от 90% от всички персонални компютри на планетата.

От Microsoft определиха опита на Google да разработи операционна система с отворен код като несъстоятелен с аргумента, че програмистите ще трябва да създават нова версия на всяко приложение за различните версии на Chrome.

Според Google обаче сходството в програмното ядро ще позволи на софтуерните компании да не разработват различни версии на приложенията си специално за Chrome. „Chrome е една от малкото бъдещи операционни системи, за които вече съществуват милиони приложения“, казва Пичай. „Няма да ви се наложи да препрограмирате Gmail или пък Facebook да създава нови приложения за Chrome“.

Софтуерът на Chrome, който е с отворен код, ще позволи на компании като Acer да разработват собствени модификации на операционната система, като използват рамката на Google. Така Chrome ще се различава в някои аспекти при различните производители.

Chrome е базиран на уеб-браузър, като софтуерът, включително приложения за фото и видео монтаж ще са инсталирани на външни сървъри, наречени „облаци“. „Ние очакваме следващото поколение от приложения, включително игрите, да работят през интернет браузър“, казва Пичай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още