IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google разкри подробности около операционната си система за PC

Новият софтуер се разработва за свят с почти постоянни и изключително бързи интернет връзки и няма да бъде готов преди края на 2010 г.

12:14 | 20.11.09 г.
Google разкри подробности около операционната си система за PC

Новият софтуер на Google ще стартира компютрите със скорост, с която се включва телевизор, заявиха от интернет компанията при първото си публично представяне на операционната система Chrome за персонални компютри, цитирани от Ройтерс.

Google показва уеб базираната Chrome OS четири месеца, след като заяви намерението си да разработи софтуер за PC – ход, който го изправя директно срещу Microsoft Corp и Apple Inc.

Chrome OS прилича повече на уеб браузър, отколкото на традиционна операционна система като Windows, което отговаря на целите на Google да привлича хората в мрежата, където да видят рекламите в Google.

От компанията казват, че софтуерът ще бъде наличен до края на 2010 г., като първоначално ще работи с нетбук компютри от по-нисък клас, които отговарят на изискванията на Google за хардуер, като ползват само чипове с памет за съхранение на данни вместо по-бавните твърди дискове.

Нетбуците, които са с Chrome OS, ще могат да ползват само уеб приложения и данните на потребителите автоматично ще се съхраняват онлайн в т. нар. „облаци“ в интернет сървъри, обясниха представители на Google на представянето вчера в централата на компанията в Маунтин Вю в Калифорния.

„В основата си това е машина за уеб браузване“, казва анализаторът от Altimeter Group Шарлийн Ли относно нетбук с Chrome OS.

Подобна машина е направена за свят с почти постоянни и изключително бързи интернет връзки, без да се ползва типа софтуер, който направи Microsoft известен, тъй като по-голямата част от работата ще се върши от големи машини в мрежата, които приемат указания и изпращат информация на относително опростени устройства като компютър с Chrome.

Сундар Пичай, вицепрезидент продуктов мениджмънт за Chrome OS, казва, че компютрите, които работят с Chrome OS, ще могат да се стартират за по-малко от 7 секунди.

Повече ползване на интернет – повече реклами на Google

От Google обясняват, че ще разпространяват софтуера безплатно, както и операционната система за смартфони Android, с идеята, че подобряването на онлайн работата в крайна сметка ще облагодетелства бизнеса на компанията с реклами при търсене в интернет, който миналата година генерира приходи от около 22 млрд. долара.

„Те ще се „окопават“ все повече в каквото и да правят хората, за да влязат онлайн, независимо дали става въпрос за браузър, операционна система или приложение“, коментира Тод Грийнвалд, анализатор в Signal Hill Group.

Анализатори обаче отбелязват, че разликите между традиционните персонални компютри и нетбук машините с Chrome OS може да възпрат някои потребители.

„Ако разглеждат въпроса от традиционна гледна точка, има недостатъци“, казва анализаторът от Gartner Рей Валдес относно Chrome OS, като посочва липсата й на съвместимост с традиционен софтуер и ограничените й офлайн възможности.

От Google казват, че нетбуците с Chrome OS ще могат да предоставят някои функции и когато не са свързани с интернет, но че продуктът е разработен основно, за да е онлайн.

Ако Google обаче успее да изпълни обещанията си за скоростта на работа на продукта, потребителите може да погледнат на нетбуците с Chrome OS като на отделен клас продукти с привлекателни предимства, посочва Валдес.

„Според мен първоначално ще привлече малка група от общите потребители. Въпросът е дали ще успеят да я разширят с времето“, допълва той.

В четвъртък Google направи компютърния код за Chrome OS достъпен за външни програмисти, като им дава възможност да го усъвършенстват и евентуално да разработят нови приложения, които да работят с него.

Компютрите с Chrome OS ще могат да работят с уеб базирани софтуерни версии като онлайн версията на Excel. Всички данни автоматично ще се съхраняват на външни сървъри, но ще се прави и кеш в хардуера на компютъра, за да се подобри представянето.

Ако някой загуби нетбука си, може да си купи нов, да се логне и след няколко секунди да има машина с достъп до всичките си данни от предишното устройство, обясняват от Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още