IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер предупреди за опасност от гръцка криза в страната

В случай че не се вземат спешни мерки за ограничаване на държавния дълг, Япония можела да се окаже в положението на Гърция

09:32 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японският премиер предупреди за опасност от гръцка криза в страната

Новият премиер на Япония предупреди, че страната може да попадне във финансови проблеми, подобни на тези на Гърция. Това щяло да се случи, ако не се вземат спешни мерки за ограничаване на бързо растящия държавен дълг, предава АР.

По време на изказване пред парламента новият премиер на Япония Наото Кан обяви, че страната не може да си позволи да остави държавния дълг да продължи да расте, докато бюджетът е под натиск, а тенденцията на застаряване на населението се запазва.

„Трудно е да се поддържа политика, която разчита прекалено много на емитирането на нов дълг. Както видяхме при случващото се в еврозоната с Гърция, нашите финанси биха могли да се сринат, ако доверието в държавните облигации се загуби, а националният дълг продължи да расте”, посочи Кан.

Към момента Япония има най-голям държавен дълг от всички развити страни, като към края на 2009 година той е възлизал на 218,6 на сто от БВП, показват данни на Международния валутен фонд.

Кан, който стана шестият премиер на Япония за последните четири години след кратък престой на поста финансов министър, обеща работа на правителството в тясно сътрудничество с централната банка, за да се избегне засилването на дефлацията и да се подпомогне растежът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още