IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се свиха през май

Индексът на продажбите на дребно се понижи с 1,2% на месечна база през май, което е най-силният му спад от септември 2009 г. насам

16:41 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се свиха през май

Продажбите на веригите за търговия на дребно в САЩ неочаквано се свиха през май, след като заетостта в частния сектор на американската икономика се повиши незначително през май. 

Това загатва, че икономическият растеж на страната може да се забави през второто тримесечие, защото потребителските разходи на домакинствата са източник на около две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Индексът на продажбите на дребно се понижи с 1,2% на месечна база през май, което е най-силният му спад от септември 2009 г. насам, когато американската икономика излезе от рецесията, пише Bloomberg. През април той се повиши с 0,6 на сто. Продажбите на дребно през април и май на този етап остават по-ниски спрямо средните си нива от първото тримесечие на тази година.

Най-много през май пада оборотът на магазините за строителни материали и търговците на автомобили.

Пазарните анализатори очакваха увеличение на продажбите на дребно от 0,2% на месечна база.

След като се изключат продажбите на автомобили, индексът се понижава с 1,1% спрямо април, когато се увеличи с 0,6% на месечна база.

Една от вероятните причини за намаляването на продажбите на дребно в САЩ се крие в забавянето на темповете, с които компаниите в страната наемат нови служители. Съвсем незначителна част от новите работни места, разкрити през май, се оказаха в частния сектор.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се увеличи с 3% на приравнена към годишна база основа, след като се повиши с 5,6% през последните три месеца на 2009 г. Потребителските разходи на домакинствата се повишиха с най-бързото си темпо за последните три години.

Щатският долар поскъпва с 0,3% спрямо еврото днес, като към 16:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2089 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още