IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на първо четене правото на арендатора на пръв купувач

БАСЗЗ и Синята коалиция заплашиха, че ще сезират Конституционния съд и ЕК, ако предложението бъде прието

16:08 | 24.06.10 г. 13
Парламентът прие на първо четене правото на арендатора на пръв купувач

Парламентът прие на първо четене да се въведе правото на пръв купувач в полза на арендаторите и наемателите на земеделски земи по дългосрочни договори над четири години, съобщи БТА. Депутатите одобриха промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев от ГЕРБ.

Парламентът прие на първо четене и измененията, предложени от Министерския съвет и от Любен Татарски от ГЕРБ, но отхвърли законопроекта на Михаил Михайлов (Синята коалиция) и група народни представители.

От ПГ на Синята коалиция заявиха, че няма да подкрепят законопроекта на Десислава Танева и депутати от ГЕРБ. Според Михаил Михайлов с предложените изменения се нарушава правото на свободно договаряне. Той посочи, че ако измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в Закона за опазване на земеделските земи бъдат приети в този си вид, от Синята коалиция ще внесат искане до Конституционния съд за обявяването им за противоконституционни.

Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) също обяви, че е готова да сезира Конституционния съд и ако трябва Европейската комисия. От БАСЗЗ посочиха много практически проблеми пред сделките със земя.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че ще гласува "против"  законопроекта, предложен от Десислава Танева, тъй като той е отстъпление от правото на собственост. Според него сега се използват властови лостове за комасация на земята, което е "кощунство".

Юнал Тасим каза, че от ПГ на ДПС ще подкрепят законопроекта. Той отбеляза, че за да има модерно земеделие, трябва да бъдат уредени поземлените отношения, но не в полза на някоя група.

Според него ако до 15 дни арендаторът или ползвателят отговорят на собственика дали приемат да купят ползваната от тях земя, няма да има отнемане на права. Той уточни, че с измененията се предлага този срок да бъде 30 дни.

Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че има интерес да се стимулира ускорената комасация на земята и затова подкрепя идеята за право на първо предложение за продажба на арендатора, но при условие, че процедурата е направена така, че да не се нарушават правата на собственика. Той посочи, че ще предложи цената, на която ще бъде продадена земята, да не може да бъде по-ниска от цената, на която е бил поканен да я купи арендаторът.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подкрепи предложението на Танева, Гюзелев и Аврамов, но също отбеляза, че текстовете трябва да бъдат прецизирани между първо и второ четене. Според нея трябва да има законови механизми, които да не допускат обработваема площ да пустее, тъй като собствениците й нямат желание да я обработват. Нека да създадем правната възможност хората, които имат квалификацията да обработват земя, да могат и да я притежават, призова Цачева.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Само така!!!Тея дето я сложиха "Десислава Танева" сега си осребряват "инвестицията" в политиката. След като вземат земята предлагам да има решение..."който държи парите си на влог повече от една година да става съакционер в държавно дружество по избор на министъра на ОТБАРАНАТА....при съотношение определено от министъра на младежта и спорта"....стига с тея спестявания Я ГИ ДАВАЙТЕ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Ужас!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
s.byanov
преди 13 години
С цинични аргументи/да дадем земята на тези,които имат квалификация да яобработват,защото собствениците не искали/ се защитават антиконституцион-ни / от юрист-Председател на НС/ и антипазарни тези в интерес на малкагрупа от обществото,в противовес на правата и интересите на над 3 000 000/три милиона/ собственици и наследници на земеделски земи,потенциалнигласоподаватели на декларираща,че е дясно/нормално/ ориентирана пар-тия-ГЕРБ. През февруари 2007 с приемането на дискриминационния чл.4А,Тройнатакоалиция-БСП,разбра че си вкарва автогол и затова го отмени в началотона 2009 година. Въпросът за свободното разпореждане и управление на собствеността е водоразделен за нормалността на едно общество и от начина на неговоторешаване са падали не едно или две правителства,в не една или две държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
Странно бързане и припряност! Малко като проектозакона за ЗОЗЗ - ще може да се строят ВЕИ в зони от карта, която я няма.Та и тука така - дайте да мине на първо четене, пък до второ ще го мислим.И какво остава за нас (собствениците на зем земи) - да излезнем с колите и да блокираме изходите на стопанските дворове по време на жътва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Днес ПРОКАРАХА по втория начин законопроекта, който възстановява 4а в ЗСПЗЗ, чрез няколко хватки:1. Без да мине през правна комисия /в икономическа не беше изобщо разпределен, защото неин председател е десния Мартин Димитров и нямаше как да мине/, само със становище на земеделската;2. Сесията на парламента, беше специялно удължена за да можеда бъде прокаран с кворум на санитарния минимум?!ПОПРАВКАТА беше прокарана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и частично на БСП?!СРАМ Г-ДА ДЕПУТАТИ, ЗА ДА МИНЕ ЛОБИСТКИ ЗАКОН ПРЕДАДОХТЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА 8-ЕМ МИЛИОНА БЪЛГАРИ!:(Политическите групи, които защитиха свойте избиратели са: Синята коалиция /СДС и ДСБ/ и АТАКА!:-)Малко по-късно от 15.00 часа БЕЗОБРАЗИЕТО до някъде бе коригирано. Депутатите от ПРАВНАТА комисия /чест им прави, че се съгласиха да гледат точката, независимо че беше минала преди това през пленарна зала/ с председател г-жа Фидосова, ЕДИНОДУШНО ГЛАСУВАХА ПРОТИВ и се обединиха около мнението, че поправките са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
Камикадзе, ще ти дам друго предложение. Преди оземляваха крайно нуждаещите се. Сега като чета коментара ти, се сещам колко много апартаменти са празни и колко много клошари по улиците има...Предлагам да национализираме пак "вторите" жилища и да ги дадем на нуждаещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
Малка корекция - вносителите са депутати, но инициативата е на арендатори и те не го крият (справка в сайта на НАЗ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
И си прав и не си. Предлагат ми да купя имот за 350 лв/дка. Аз (в ролята на фонд) предлагам цена от 280 лв/дка, защото познавам добре въпросното землище и точното местоположение и състояние на имота. На следващия ден имотът е продаден на цена 350 лв/дка от арендатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
А какво ще кажете за това, че законопроектът е внесен в пленарна зала и е минал на първо четене преди да бъде разгледан в правна комисия и да има нейното становище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kamikatze
преди 13 години
Разбира се ! Нека създадем и "правна възможност" за тези които имат книжка за кола да вземат автомобилите на тези, които не ги шофират....за по 100 лв. Това Дами и Господа се регулира с ДАНЪЦИ !!! Нека всички притежатели на земеделска земя плащат ако не я обработват. Другото е ГРУБО посегателство в/у частната собственост. Вслушайте се в партньорите ви, иначе ще се наложи да ви подкрепя ДПС, а това знаете докъде води....1.Пушенето на обществени места голяма черна точка, 2.Посегателство в/у частната собственост -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още