IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела защити плановете си за национализация в петролната индустрия

Страната потвърди намеренията си да национализира 11 петролни платформи, собственост на американска компания

10:26 | 28.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Венецуела защити плановете си за национализация в петролната индустрия

Венецуела обяви в петък, че американската Helmerich & Payne Inc. (H&P) е единствената от 33-те петролни компании, опериращи в страната, която е отказала да предоговори цените си.

От 32-те компании, с които условията са били предоговорени, 18 са чуждестранни, а 14 – местни фирми.

„Въпреки срещите с представители и ръководители на Helmerich в продължение на близо година, поради твърдата им позиция не беше възможно да постигнем споразумение“, се казва в изявление на държавната петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Социалистическото правителство на президента Уго Чавес обяви през изминалата седмица плановете си за национализация на неизползваните от Helmerich 11 петролни платформи и да започне да добива петрол.

Въпросните платформи са извън употреба повече от година. Helmerich ги спря, тъй като венецуелската PDVSA й дължи 43 млн. долара за извършена работа. От базираната в Тълса, Оклахома компания обявиха, че искат да им се плати преди да ги пуснат отново.

Helmerich също така очаква разрешаване на валутни спорове с PDVSA, някои от които са свързани с януарската девалвация на местната валута - боливара.

Външното министерство на САЩ се включи в спора в петък, призовавайки правителството на Венецуела да обезщети американските петролни компании, ако реши да национализира част от съоръженията им.

„Просто ги призовахме да компенсират собствениците на петролни кладенци, ако предприемат подобна стъпка“, е заявил Марк Тоунър, говорител на министерството.

PDVSA отговори, че „не приема изявлението, направено от говорителите на американската империя, която отново се опитва да усложни отношенията с нашите партньори“.

PDVSA обяви още, че е постигнала споразумение за петролни услуги с американския енергиен гигант Schlumberger.

През последните години правителството на Чавес национализира множество фирми и други части от петролната индустрия, в опита си да установи „петролна независимост“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Тоя е ултралуд! Тотално откачен маниакален шизофреник! Е** и мамата на Венецуела! Жалко за тази някога красива и щастлива държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още