IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX започна седмицата с понижение, загубата от началото на годината е 13%

Над половината от оборота на пазара на акции бе формиран от сделка с 3,7% от капитала на Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ

15:10 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX започна седмицата с понижение, загубата от началото на годината е 13%

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 0,4% в първата търговска сесия за седмицата до ниво от 371,61 пункта. Индексът е на минус 2,6% от началото на месеца, а от началото на годината губи 13%.

Широкият BG40 спадна с 1% до 105,98 пункта, равнопретегленият BGTR30 е на практика без промяна на ниво от 283,25 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се повиши с 1,9% до 38,93 пункта.

„Посоката на движение на основните борсови индекси у нас не е показателна за пазарните настроения, тъй като търговията преминава при изключително нисък оборот. Всъщност нивата на последния загатват за наличие на изключително слаб инвестиционен интерес”, заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

„Раздвижването на търговията на БФБ вероятно ще стане реалност след като пазарът попадне в полезрението на чуждите инвеститори. За да се случи това обаче, е необходимо да се понижат макроикономическите рискове пред страната и региона, свързани с намаление на бюджетните дефицити. Едва тогава чуждестранните инвеститори биха пренебрегнали фактора „слаба ликвидност“, каза той.

Борсата днес отчете общ оборот от 603 хил. лв., като оборотът на пазара на акции бе за 504 хил. лв. Търговията с облигации бе за 87 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 13 хил. лв.

Повече от половината от оборота на пазара на акции бе формиран от сделка с Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ на стойност 267 хил. лв. Прехвърлени бяха 3,7% от капитала на дружеството при цена от 0,31 лв. за акция – с 1 ст. повече от последната сравнително по-голяма сделка от 18 юни.

Следват ЦКБ (+2,1%) - 64 хил. лв., КТБ (-1,6%) – 52 хил. лв. и Химимпорт (-2,3%) – 34 хил. лв. Още при само две емисии оборотът надхвърли 10 хил. лв.

На пазара на акции имаше търговия с 59 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 21/28, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Зърнени Храни България (+3,3%), а с най-голям спад са книжата на Елхим Искра (-3,8%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 39% от оборота на пазара на акции.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още