IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите отделят между 5 и 10% от времето си за държавни регулации

ИТ фирмите отделят повече време за работа с администрацията

11:09 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мениджърите отделят между 5 и 10% от времето си за държавни регулации

Висшите мениджъри от промишлените предприятия в България през миналата година са отделяли средно около 5% от работното си време за изпълнение на дейности, свързани с държавните регулаторни режими. За 2007 г. този показател е бил 10%. Това сочи проучване на Световната банка (СБ), направено между 318 фирми от промишлеността и ИТ сектора в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас.

Стойността на този показател е приблизително колкото средната за Европейския съюз (ЕС).

В същото време, според проучването, повечето мениджъри от ИТ фирми са отговорили, че изразходват около 10% от работното си време за справяне с изискванията на държавните регулации, което е над средното за ЕС.

Ръководителите на около половината от фирмите, участвали в проучването, смятат, че има непоследователност и непредсказуемост при тълкуване от страна на държавата на регулаторните политики. Също така режимът на инспекции от държавните органи и режимът на държавни такси са обременяващи, е мнението на голяма част от участващите в допитването топ-мениджъри.

Около 40% от мениджърите от ИТ сектора посочват, че през миналата година са им правени проверки от държавни органи, като в някои случаи за една и съща дейност са проверявани от две различни държавни структури.

Според проучването на СБ относно мнението им за икономическата среда у нас при мениджърите от промишлеността „будят загриженост“ правилата при защита на конкуренцията, необходимостта от получаване на разрешителни, лицензии, сертификати и др.

При мениджърите от областта на ИТ сектора най-голяма „загриженост“ през миналата година представляват непоследователността и нестабилността на държавните политики за сектора, като на трето място те поставят правилата за защита на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още