IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Круиз от американски туроператор – по-добре не

Макар и по-евтино, качването на борда на кораб, билета за който е закупен от американски туроператор, може да се окаже невъзможна мисия

15:51 | 08.07.10 г.
Круиз от американски туроператор – по-добре не

Не е нужно да е период на криза, за да обръщат хората по-голямо внимание на ниските цени и евтини почивки. Особено що се отнася до резервирането на круизно пътешествие, което обикновено може да излезе от малко, до доста по-скъпо от обикновена екскурзия или отдих у нас или в чужбина.

Имайки предвид не само високата цена на пътешествията с кораб, а и факта, че е хубаво да резервирате този тип почивка по-отрано, за да се възползвате от намаления и да имате по-голям избор за разположение и вид на каютата, е добре да не се доверявате на първата ниска цена, която ви попадне.

В началото на летния сезон тази година зачестяват оплакванията на български граждани, които са се оказали излъгани от американски туроператори и организатори на круизи, предупреждава Българското круиз общество.

Хората, които са платили почивката си по интернет или с кредитна карта, са получили отказ за издаване на документи за пътуване от американските компании, тъй като не са американски или канадски граждани и са извършили плащане с карта, която не е от американска или канадска банка. Така, независимо че сте платили цялото пътуване, ще ви бъде отказан достъп до борда.

Американските туроператори не гарантират и сигурността по плащанията – така нищо чудно сумата да не ви бъде върната или от сметката ви да се облагодетелства трето лице.

Като некоректни се посочват агенциите, които организират плавания по линиите Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Azamara Cruises, Costa Cruises, Holland America Line, Princess Cruises и Oceania Cruises.

По-ниските цени (с около 5%) на американските туроператори идва от това, че те обикновено купуват голям брой каюти, които предлагат на по-атрактивни цени. За да предотвратят потенциални загуби заради разрешителните за документи и спад в приходите си, круиз линиите забраняват на американските туроператори да набират клиенти от Европа. У нас обаче това все още не е широко известно и хората се подлъгват по ниските цени, обясняват от организацията.

Ако вече сте се подлъгали и сте платили за круиз, който няма да може да посетите, трябва да потърсите правата си по съдебен път. От Българското круиз общество обясниха, че тъй като не са страна по сделката, не могат да съдействат на хората по друг начин, освен със съвета да се доверяват на експерти и да проучват добре офертите.

По време на най-голямата круиз конференция в Европа в края на юни тази година в Саутхемптън представители на Google изнесли статистика, според която всеки потенциален клиент за круиз ваканция посещава средно 22 сайта, за да се осведоми за цените и условията за пътуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още