IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Кипър парализиран от административни неуредици

За около 130 хил. имота в страната се смята, че в момента нямат издаден нотариален акт

12:49 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на имоти в Кипър парализиран от административни неуредици

Бъдещи и настоящи собственици на имоти в Кипър са изправени пред поредица от административни пречки, след като властта не успя да уреди дългогодишни проблеми с правото на собственост върху имотите, а очакваното възстановяване на пазара все още не настъпва, пише PropertyWire.

Кипърското правителство се очакваше да приеме няколко разпроредби, които щяха да ускорят процеса по получаване на право на собственост върху закупен имоти, което обаче не се случи преди лятната ваканция на Кабинета.

Според официални източници разпроредбите едва ли ще влязат за гласуване преди октомври.

По различни оценки собствениците на около 130 хил. имота в страната в момента нямат издаден нотариален акт, тъй като или са изградени незаконно, или имат други административни и финансови проблеми.

Преди година министърът на вътрешните работи на Кипър Неокликс Силикиотис обяви планове за поправки в настоящото законодателство, насочени към решаване на проблема. Според представители на сектора обширният медиен отзвук във връзка с тези проблеми на пазара в Кипър е допринесъл за сериозния спад на броя на чуждестранните купувачи в страната.

Наред с това критиците смятат, че новите разпоредби просто ще „замажат“ проблема, тъй като те се свеждат до амнистия за предприемачите, които не са се съобразили с регулациите или са изтеглили ипотеки върху имотите, които в последствие са продали на нищо не подозиращите купувачи. В резултат на това купувачите не могат да получат право на собственост, ако предприемачите не могат да изплащат ипотеките или ако фалират, пише изданието.

Въпреки че статистиката показва леко подобрение на броя на продажбите на жилища той е все още значително по-нисък от дългосрочните средни нива. Броят на продажбите се покачи с 9,6% през първите шест месеца на годината в сравнение съ същия период на 2009 г.

Според някои от играчите на пазара на имоти британските купувачи в момента се опасяват да купуват в страната поради тези законодателни неуредици. Също така опасенията се увеличават поради плановете на кипърското правителство да повиши данъците върху имотите като мярка за справяне с рецесията.

Ситуацията се утежни още повече от факта, че Moody’s понижи кредитните и депозитните рейтинги на Bank of Cyprus и Marfin Popular Bank. Според агенцията това се дължи отчасти на факта, че „пазарът на имоти в страната, който е значим компонент от портфейлите на банките, остава рисков фактор с неясни изгледи за ръст и слабо търсене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още