IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До момента са вложени близо 200 хил. лева в „българския Лувър”

Едва на следващата фаза от изграждането на музейния център ще може да се определи както цената за реализация на проекта, така и сроковете и етапите за изпълнение

14:23 | 16.07.10 г.
До момента са вложени близо 200 хил. лева в „българския Лувър”

Едва на следващата фаза от изграждането на музейния център ще може да се определи както цената за реализация на проекта, така и сроковете и етапите за изпълнение

До настоящия момент Министерство на културата (МК) е вложило близо 200 хил. лева за предстроителна подготовка на обекта, където ще се разполага съвременният музеен център в София, известен като „българският Лувър”. Това обясниха за Investor.bg от министерството.

В момента тече срокът за кандидатстване с идеен проект за бъдещия център, като след приключването на този етап, със заповед на министъра на културата ще бъде назначено жури за разглеждане и оценка на представените проекти. След избора на идеен проект ще бъде възложено изготвяне на технически и ще се определят етапите за реализация на цялостния проект. Тогава ще може да се определят и цената и сроковете за неговата реализация.

Интересът към конкурса е изключително голям, за което свидетелстват закупените до момента над 80 конкурсни документации от български и чуждестранни участници, посочват от министерството. Разпоредбите на Закона за обществените поръчки не позволяват да бъдат обявени имена на участниците в конкурса, казаха от министерството. В съответствие със законовите изисквания тези данни ще бъдат предоставени след класиране на проектите.

Техническото задание за проекта е съгласувано със Съюза на архитектите в България и с главния архитект на София. Появилите се упреци, че проектът не е съгласуван с Камарата на архитектите, са неоснователни, тъй като никъде няма такова законово изискване, аргументират се от МК.

За разглеждане и класиране на проектите ще бъде назначено жури със заповед на министъра на културата. В състава журито ще бъдат включени номинираните лица от следните организации: Съюза на архитектите в България, Столична община – дирекция „Архитектура и градоустройство”, Университета за архитектура, строителство и геодезия, Съюза на българските художници, представители на Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още