IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 15 хил. българи са работили в Германия за последните 10 години

Около 3 хил. българи работят към момента в Германия по споразумения за партньорство между двете страни в сферата на строителството и медицината

13:20 | 22.07.10 г.
Над 15 хил. българи са работили в Германия за последните 10 години

Повече от 15 хил. българи са работили в Германия за последните 10 години, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта след състояла се днес среща на изпълнителния директор на агенцията Росица Стелиянова с парламентарния държавен секретар на Германия Ханс Йоахим Фуктел. 

Около 3 хил. българи работят към момента в Германия само по две от действащите общо пет споразумения за партньорство между двете страни - в сферата на строителството (2578 души) и в областта на медицината (близо 200 лекари и медицински работници).

Българските работници проявяват засилен интерес към възможности за сезонна заетост на германския трудов пазар, посочват още от пресцентъра. 185 оферти са пристигнали за такава заетост у нас от страна на германски фирми само за първите шест месеца на 2010 г., при 220 оферти за цялата 2009 г.

Справките сочат, че има работници, които 5, 6 до 7 поредни години работят при един и същи работодател в Германия, се отбелязва в съобщението.

По данни на агенцията средногодишно по около 200 български студенти се възползват от възможността да стажуват и работят в Германия през последните няколко години.

Най-активно към момента се използват възможностите на споразумението за срочна трудова заетост в областта на хотелиерството, ресторантьорството, в домакинства с лица, нуждаещи се от грижи, както и в селското стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още