IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на богатите се измерва с личния живот, не с кариерата

Богатите американци са щастливи от това, че са се преборили с лошите икономически условия и са започнали да отделят повече внимание на семействата си

15:21 | 22.07.10 г.
Богатите днес имат нови ценности, едни от тях са семейството и личния живот. Снимка: scx.hu
Богатите днес имат нови ценности, едни от тях са семейството и личния живот. Снимка: scx.hu

Казват, че има неща, които не могат да се купят с пари. Всеки се е сблъсквал с тази сентенция поне веднъж в живота – било то за здраве, приятелство, обич, семейство. Тези „дадености“ на вид обаче започнаха да бъдат оценявани и от богаташите – за сега поне само на приказка.

Изследване на богатите и заможни американци е установило, че харчовете за луксозни стоки ще се повишат за първи път от три години насам, като водещи сектори ще са автомобилният, услугите, пътуванията и детските дрешки. Очаква се харчовете за луксозни стоки да нараснат до 28 млрд. долара през 2010 г. - и не само това. Богатите хора са казали, че са щастливи, въпреки че голяма част от тях смятат, че САЩ все още е в криза, съобщава Ройтерс.

Онлайн проучването, в което участие са взели 1 900 домакинства със среден годишен доход от повече от 235 хил. долара, е направено от компанията American Express Publishing, която издава списания за луксозния начин на живот на различна тематика, както и от международната консултантска група Harrison Group. Според резултатите 94% от хората все още вярват, че САЩ се намира в състояние на рецесия.

Освен за пари и икономическо състояние, в проучването се говори и за щастие, семейство, самоувереност и придобиване на нови умения – като работа под напрежение, както и за влиянието на тези фактори върху живота на съвременния богаташ.

Домакинствата, които са изследвани в периода януари – април тази година, се явяват представителна извадка на 10% от всички американци, на които се дължат 50% от продажбите на дребно.

„Интересът към лукса се покачва, но е качествено по-различен от ентусиазма, който беше характерен за средата на това десетилетие“, каза Джим Тейлър, вице президент на Harrison Group. „Хората се гордеят с начина, по който са управлявали финансите и семействата си по време на рецесията“.

„Мислим, че ще имаме доста добра Коледа (за търговците)“, добавя Тейлър.

Тази гордост явно е накарала богаташите да бъдат щастливи – 71% от запитаните заявяват, че се чувстват щастливи в сравнение с 40% за 2007 г.

„Това се дължи на факта, че не са знаели дали ще успеят да преживеят нещо толкова лошо. Хората са придобили компетенции, сближили са се със семействата си, самочувствието им се е повишило, както и увереността, че могат да се справят с кризата“.

„За живота на богатите американци сега е характерно щастието, не успеха“, допълва той. „Те са истински щастливи от уменията си да работят под напрежение“.

Повече от 80% от семействата сега се хранят заедно поне по четири пъти седмично, в сравнение с 16% преди 5 години.

Проучването е установило, че в резултат на рецесията повече хора измерват успеха си с личния си живот, не с кариерата си. Само 45% казват, че за тях 2007 г. е била успешна, докато за тази година 76% от анкетираните смятат, че личният им живот се развива успешно, а 67% са доволни от кариерата си.

„През 2007 г. хората се измерваха с това колко по-голяма къща смятат да си купят...по-хубавата ваканция, следващата промоция“, казва Кара Дейвид от American Express Publishing.

„Малко хора измерват успеха си по този начин вече“, добавя тя. „Всичко е въпрос по-скоро на живота, който водят, отколкото на прехраната, която изкарват и стандарта на живот“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още