IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от Черноморието днес и утре с ограничения на тока

Днес и утре с режим на тока поради авария са Слънчев Бряг, Обзор, Свети Влас, Поморие, Ахелой, Сарафово, Каблешково и др.

10:42 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Част от Черноморието днес и утре с ограничения на тока

Авария на 110-киловолтов електропровод (високо напрежение) прекъсна тази нощ електрозахранването на населени места по Черноморието северно от Бургас. В този регион на страната крайните потребители (средно и ниско напрежение) се снабдяват с електроенергия чрез ЕВН България.

В случая повредата на електропровода е поради счупен стълб от системата на мрежата високо напрежение, която е собственост на Националната електрическа компания (НЕК), уточняват от ЕВН.

По данни на електроразпределителното дружество в 20,39 часа на 22 юли изключват подстанции Слънчев бряг, Хоризонт (и двете собственост на НЕК), както и мобилните подстанции Приселци, Кошарица и Каблешково, собственост на ЕВН България.

След мобилизиране на техническите екипи на ЕВН и НЕК с приоритет е подадено захранване към мина Черно Море за изваждане на 200 човека на повърхността на земята, останали блокирани в мината.

В 20,50 ч е захранен комплексът Слънчев Бряг с консумация 100 мегавата, а без ток остават Обзор, част от Свети Влас, Поморие, Ахелой, Сарафово, Каблешково и други селища в региона.

През изминалата нощ е започнало поетапно включване на посочените изключени курортни селища и в 4,11 ч тази сутринта електрозахранването е възстановено към всички клиенти.

От сутринта на 23.07.2010 г. до отстраняване напълно на аварията и възстановяване на повредения стълб от страна на НЕК се налага ограничителен режим за подаването на ток за региона северно от Бургас по трасето на авариралия електропровод, съобщават от ЕВН.

Действащият дотогава ограничителен режим ще бъде с продължителност до 2 часа по райони съгласно предварително утвърдени за такива случаи графици.

Целта за режима е да се предотврати разрастването на аварията предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието, уточняват от ЕВН.

Оттам уверяват, че ЕВН България и НЕК предприемат всички необходими мерки за възстановяване на електрозахранването в пълна степен до събота вечерта (24.07.2010 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още