IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия се повишиха до едномесечен връх

Добрите резултати от стрес тестовете на банките в Европа и икономическият растеж на Южна Корея подкрепиха индексите

12:14 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в Азия се повишиха до едномесечен връх

Азиатските фондови борси продължиха доброто си представяне и се повишиха до едномесечен връх днес след добрите резултати от стрес тестовете на най-големите банки в Европа и по-големия от очакванията растеж на икономиката на Южна Корея през второто тримесечие.

Тестовете на 91 банки в Европа показаха, че само седем от тях трябва да увеличат своя капитал с общо 3,5 млрд. евро, което се оказа значително под прогнозите на анализатори. Малко преди публикуването на резултатите в петък от Goldman Sachs обявиха, че очакват недостигът да е в размер на 38 млрд. евро, а от Barclays Capital прогнозираха той да е в размер на 85 млрд. евро.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който отразява пазарите на ценни книжа в 10 азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,6% до 118,06 пункта и е на път да завърши сесията на най-високото си ниво от 22 юни насам. Индексът остава с 8,6% под най-високата си точка от началото на тази година, която бе отбелязана на 15 април, пише Bloomberg.

Най-добре по време на днешната сесия се представиха технологичните, добивните и енергийните акции в неговия състав. MSCI Asia Pacific се е понижил с 2% от началото на тази година в сравнение със спад от 1,1% за щатския S&P 500.

Широкият южнокорейски индекс Kospi завърши сесията с ръст от 0,6% до 1 769,07 пункта след добрите данни за растежа на корейската икономика от 1,5% на тримесечна и 7,2% на годишна база през второто тримесечие. Той се оказа по-голям от прогнозите, но забавянето му спрямо първото тримесечие затвърди очакванията, че централната банка няма да затяга паричната си политика до края на тази година.

В Япония Nikkei 225 нарасна с 0,8% до 9 503,66 пункта, след като поевтиняването на йената срещу други основни валути подкрепи акциите на компаниите износителки. Икономическите данни за страната днес показаха, че износът се е свил с 1,8% на месечна база през юни заради по-слабото търсене и поскъпването на йената.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 добави 0,6% до 4 486,10 пункта, докато в Нова Зеландия NZX 50 скочи с 0,9% до 3 021,19 пункта. Най-добре се представиха финансовите компании под влияние на резултатите от стрес тестовете в Европа, следвани от минните акции, които бяха подкрепени от поскъпването на металите.

Китайският Shanghai Composite нарасна с 0,7% до 2 588,68 пункта, а Hang Seng се повиши с 0,1% до 20 839,91 пункта, воден от компаниите в сектора на недвижимите имоти. В края на миналата седмица стана ясно, че цените на жилищата в Хонконг са скочили до най-високите си нива от 1997 г. насам.

Акциите на китайските банки обаче поевтиняха заради информация, че може да изпитат затруднения със събирането на около 23% от 7,7-те трлн. юана (1,1 трлн. долара) заеми, които са отпуснали на местните власти в Китай за инфраструктурни проекти. Това е заявил през уикенда източник от регулаторните органи, запознат с проучването, но пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още