IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпата йена намали износа на японските компании

Износът на Япония се сви с близо 2% на месечна база през юни и записа най-слабия си ръст на годишна база за тази година

11:21 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скъпата йена намали износа на японските компании

Износът на Япония се сви през юни, като отчете най-слабия си ръст на годишна база от началото на тази година, предаде Bloomberg.

Причината за това се крие отчасти в поскъпването на йената през последния месец, предизвикано от влошените очаквания на инвеститорите за икономиката, както и от по-слабото търсене в САЩ и Европа на фона на дълговата криза и високата безработица. 

През юни страната е изнесла с 1,8% по-малко стоки в сравнение с май. Стойността на износа е нараснала с 27,7% на годишна база, което е значително под отчетения през май годишен ръст от 32,1%. Данните показаха, че износът за Европа намалява почти наполовина темпото си на годишен ръст до 9%.

Вносът в същото време нараства с 26,1% спрямо юни 2009 г.

Пазарните очаквания бяха за по-малко увеличение на износа и вноса от 23,5% и 24,7% съответно.

Търговският излишък на Япония през юни възлиза на 687 млрд. йени (7,8 млрд. долара), което е с 41,1% повече спрямо стойността му за същия месец на 2009 г.

През юли японската валута се покачи до най-високото си ниво срещу долара за последните седем месеца заради икономическата несигурност, която накара инвеститорите да потърсят убежище в нея. Към 11:15 българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 87,09 йени за долар, което дава на йената 0,2% преднина за днес.

Йената е поскъпнала с над 4% срещу долара от началото на юли и с близо 4% през юни. Това оскъпява износа на японските компании, докато поевтиняването на южнокорейския вон в същото време увеличава конкурентоспособността на корейските износители.

По-рано днес стана ясно, че икономиката на Южна Корея е нараснала с 1,5% на тримесечна и 7,2% на годишна база през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още