IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните дефицити на САЩ вървят ръка за ръка с рекордно ниски лихви

Доходността на двугодишните американски ДЦК падна до близо половин процент през миналата седмица

17:02 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордните дефицити на САЩ вървят ръка за ръка с рекордно ниски лихви

Рекордните бюджетни дефицити на САЩ са причина за яростни критики към правителството на страната, защото създават един от най-големите рискове пред развитието на икономиката й в дългосрочен план.

Въпреки застрашителните размери на държавния дълг обаче, лихвите по американските държавни ценни книжа (ДЦК) падат, и то по време на икономическа експанзия, което не се е случвало през последните 50 години, пише Bloomberg.

Поредното доказателство за това стана аукционът на двугодишни ДЦК на 23 юли, при който доходността им падна до най-ниските си стойности в исторически план от 0,5516%.

Междувременно доходността на 10-годишните облигации се понижи до 2,85% миналата седмица, което е най-ниското й ниво за последните 15 месеца, след изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който изрази опасения за нестабилното състояние на щатската икономика.

Това накара инвеститорите да продават по-рискови активи, за каквито се считат акциите, и да потърсят убежище в щатските облигации. В резултат на това търсенето им е отбелязало рекордни нива през тази година. Подадените поръчки за участие в аукционите на ДЦК са надхвърляли средно 2,9 пъти стойността на предложените за продан облигации, което е с 18% повече на годишна база.

Комбинацията от рекордно ниски лихви по двугодишните ДЦК, доходност под 3% на 10-годишните ДЦК и очакван дефицит от над 1,4 трлн. долара за втора поредна година може да се изтълкува като сигнал, че на този етап пазарът на ДЦК подкрепя държавните разходи като важно условие за възстановяването на щатската икономика.

Чрез по-ниските лихвени проценти правителството на американския президент Барак Обама ще може да си набавя по-лесно нужните му средства, с които да финансира разходите си за насърчаване на щатската икономика. И докато лихвите по двугодишните американски ДЦК са около половин процент, тези по ДЦК на Гърция скочиха до 18% заради дълговата криза в Европа.

В полза на американските държавни облигации са голямата им ликвидност – те са сред най-търгуваните финансови активи на света, както и статутът на щатския долар като резервна валута. Държавният дълг на САЩ е донесъл възвръщаемост от 5,7% от началото на тази година, което е рекорд от 1995 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още