IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на високоскоростния интернет в САЩ се забавя през 2010 г.

Най-голямото изключение е афроамериканската част от населението

17:01 | 12.08.10 г.
Ръстът на високоскоростния интернет в САЩ се забавя през 2010 г.

След години на двуцифрен растеж в дела на жителите на САЩ, които имат достъп до високоскоростен интернет, през тази година ръстът рязко се забавя. Групата на афроамериканците отбелязва най-голям ръст сред всички в страната, които са се сдобили с интернет връзка през 2010 г.

Това става ясно от проучване на изследователската компания Pew Research Center, проведено между 29 април и 30 май тази година, в което са участвали 2 252 респонденти на възраст над 18 години.

Според данните 66% от американците над 18-годишна възраст понастоящем високоскоростен интернет в дома си. Тази цифра не е много по-различна от онова, което компанията установи през 2009 г., когато делът на тези хора е бил 63%.

Липсата на съществен ръст в броя на използващите бърз интернет на национално ниво се наблюдава в различни демографски групи, като най-голямото изключение е афроамериканската част от населението. За изминалата година 46% от чернокожите американци са имали високоскоростен достъп, а тази година техният дял е нараснал до 56%.

Това е ръст с 22% спрямо изминалата година и е доста над средното ниво, както и най-големият растеж по този показател сред всички останали изследвани големи групи. През последната година разликата между чернокожите и белите американци, които ползват такава връзка, драстично е намаляла - почти наполовина.

Сред анкетираните 53% споделят, че според тях разпространението на интернет не бива да е приоритет на правителството. Един от въпросите в анкетата е бил: „Според вас разширяването на достъпа до високоскоростен интернет трябва да бъде сред топ приоритетите на правителството; важен, но по-нисък приоритет; не толкова важна задача или не трябва да бъде правено изобщо?“ По-голяма част от анкетираните избрали последните два отговора.

Според 26% от анкетираните експанзията на достъпа до мрежата не трябва да е работа на правителството, според 27% това не е толкова важно. 30% са отговорили, че биха искали държавната власт да се заеме със задачата, а за едва 11% въпросът трябва да е сред топ приоритетите на държавниците.

Американците изразяват смесени гледни точки и за това за какво най-много би им липсвала интернет връзка. 43% от анкетираните вярват, че липсата на интернет е „сериозен недостатък“, когато трябва да си търсят нова работа или да подобрят уменията си в дадена област. Близо 23% са на мнение, че липсата на връзка е „малък недостатък“, а според 28% не е никакъв, що се отнася до новата работа.

За 34% интернет е важен източник на информация по въпросите за тяхното здраве и липсата му съответно е сериозна пречка. За 35% от анкетираните обаче в тази област отсъствието на интернет не е особен проблем. 23% от американците, ако нямат интернет, биха страдали най-много заради невъзможността си да се информират и да четат новини, да се осведомяват. Според 47% обаче липсата на интернет в това отношение не е особен недостатък.

Проучването показва, че почти всеки пети американец (21%) не използва интернет. Мнозина от тези хора смятат, че онлайн информацията няма пряко отношение към живота им и не са уверени, че биха се справили с компютъра или с това да браузват в мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още