IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с най-голям ръст на високоскоростния интернет в ЕС

Все още обаче сме на последните места по използване на бърза връзка

08:06 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
България с най-голям ръст на високоскоростния интернет в ЕС

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по ръст на използването на високоскоростен интернет. Годишният растеж на проникването на високосоростна връзка в страната е 228%, показват европейски данни, цитирани от Maars News.

Според информацията най-близо след нас е Чехия, като там растежът е 181,8%.

В същото време обаче страната ни е на предпоследно място по етап на развитие на пазара. Проникването на високоскоростен интернет в страната през 2009 г. е било 11,1%. Най-зле сред страните в ЕС по този показател е Полша – 10,6%, а най-добре са Дания и Холандия (37,1% и за двете).

Това е и причината Европейската комисия (ЕК) редовно да ни отправя препоръки да ускорим внедряването на широколентов интернет, който, макар и с доста бърз темп на растеж, остава едно от слабите места на телекомуникационния ни пазар.

В началото на миналата година Координационния съвет за информационно общество (КСИО) съгласува програма, която предвижда 100% широколентов достъп в големите градове у нас до 2013 г. Парите за реализиране на тази цел се очакват от ЕС.

По данни на сателитния оператор Трансат около 4 хил. села у нас и няколко градчета нямат абсолютно никаква инфраструктура за високоскоростен интернет. 120 града и около 1000 села са частично осигурени с инфраструктура за бърза връзка, а в други 120 града и 100 села има добре развита инфраструктура.

Според националната статистика общо 39,7% от българите ползват редовно интернет, като този дял във възрастовата група 25-34 години надминава 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още