IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook пуска услуга за следене на местоположението на потребителите

Услугата Places ще позволява да разкриваме къде се намираме във всеки един момент

09:54 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook пуска услуга за следене на местоположението на потребителите

Социалната мрежа Facebook представи услуга, чрез която потребителите да могат да отбелязват къде се намират в даден момент. Тя носи името Places и позволява на участниците в мрежата да посочват точното си местонахождение, съобщава АР.

Услугата дава възможност всеки да уведомява приятелите си къде ще ходи на бар, ресторант или каквото и да е публично място, както и кога ще се случи това. Потребителите ще бъдат приканвани да извършват така нареченото „чекиране“ чрез промоции и отстъпки от цените в местата, където се намират.

Според анализатори, това може да даде предимство на Facebook в борбата за дял от рекламния пазар с Google във все още зараждащия се сегмент на локализираната реклама. Очакванията са, че когато услугата заработи, приходите от реклама ще дойдат доста бързо.

На този етап от Facebook не коментират въпроса дали се обмисля Places да стане платена услуга.

Новата услуга на Facebook отново може да повдигне въпроса за сигурността на личните данни на потребителите. Мнозина критици обвиняват мрежата, че когато се въвеждат нови услуги или се подобряват стари, данните на много потребители са подложени на риск.

Поради тази причина в Places са включени отделни мерки за контрол, който хората да упражняват върху данните си. Така ще може да се ограничава и достъпа до информация от различните потребителски групи до личния профил на даден човек.

В момента Places e достъпна в САЩ чрез приложение за iPhone и от мобилната версия на мрежата. Според данни на Facebook, над 150 млн. от 500-те млн. потребители влизат в мрежата през мобилната версия на сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още