IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP отказа находище в Гренландия след екокатастрофата в Мексиканския залив

BP отказа да коментира причините за решението или да поясни дали то е взето преди или след експлозията на Deepwater Horizon

18:12 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
BP отказа находище в Гренландия след екокатастрофата в Мексиканския залив

Британската петролна компания BP обяви в четвъртък, че няма да участва в наддаването за лиценз за добив на нефт в близост до бреговете на Гренландия - решение, което според представители на местната власт е свързано с накърнения имидж на корпорацията след екологичната катастрофа, предизвикана от аварията на нефтената платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив, пише CNBC.

„Имахме информация за лиценза“, казва говорител на BP Робърт Уайн. „Проучихме условията в подготвителната фаза и решихме да не участваме“, допълва той.

Уайн отказа да коментира причините за решението или да поясни дали то е взето преди или след експлозията на Deepwater Horizon на 20-ти април. Премиерът на Гренландия обаче не пропусна да отбележи, че катастрофата в залива е повлияла на подхода на правителството към добива на нефт в крайбрежния шелф и че историята на компаниите кандидати, свързана с безопасността, определено има значение.

„Разбира се, че сме повлияни от това, което се случи в залива и знаем, че поемаме голяма отговорност, като позволяваме добив на нефт близо до бреговете си“, казва премиерът на Гренландия Купик Клейст.

Уайн посочи, че BP не се е отказала да кандидатства за нови лицензи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още