IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен интерес за изграждане на фотоволтаици по ПРСР

Най-голям е интересът към мярката „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”

13:13 | 02.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Силен интерес за изграждане на фотоволтаици по ПРСР

Общо 1834 са кандидатите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. в периода на обявения за 2010 г. прием, който приключи на 31 август 2010 г., съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Най-голям е интересът към мярката „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и по-конкретно за изграждане на фотоволтаици, туристически обекти и разширяване на полупазарни стопанства.

Висок е интересът и към инвестиции по Европейския план за икономическо възстановяване (ЕПИВ) за управление на водите, инвестиции във възобновяема енергия, повишаване на конкурентоспособността на млечните ферми, както и за гарантираните бюджети по мярката „Модернизиране на земеделските стопанства”.

Общо 330 проекта са подадени за модернизиране на земеделски стопанства с общ размер на инвестицията от около 103,5 млн. лв. Общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при реализиране на инвестиционните предложения, е близо 73 млн. лв.

По мярката „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” са подадени общо 159 проекта с общ размер на инвестицията от около 304,7 млн. лв. При изпълнение на проектите ще бъде изплатена субсидия от близо 152 млн. лв.

422 проекта търсят финансиране за общо 6,2 млн. лв. по мярката „Подпомагане на полупазарните стопанства”, а проектите за първоначално залесяване на неземеделски земи са 20 с общ размер на инвестицията около 3 млн. лв.

За възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности кандидатстват 30 проекта с общ размер на инвестицията около 4 млн. лв., а за разнообразяване към неземеделски дейности – 217 проекта с обща инвестиция за около 100 млн. лв.

За подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия субсидия искат 656 проекта с обща инвестиция около 277 млн. лв.

Отворен по график остава приемът на проекти по мярка „Подпомагане на полупазарни стопанства”, който продължава до 30 септември 2010 г., както и по мярката „Създаване на организации на производители – до 17 декември.

През септември предстои отваряне на други четири мерки от програмата - „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”, „Насърчаване на туристическите дейности”, както и двете общински мерки - „Основни услуги за населението в селските райони” и „Обновяване и развитие на населените места”, припомнят от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Батя
преди 13 години
Това е най тъпата инвестиция от гледна точна на полза за държавата и обществото. Яка набутвация за поребителите на ел.енергия, които в крайна сметка ще плащат субсидията за този неефективен източник на ток!!Спрете това безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още