IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват скок на сделките в рудодобива и металообработващата индустрия

Акциите остават предпочитан източник на капитал в сектора на рудодобива и металообработващата промишленост в света

18:08 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват скок на сделките в рудодобива и металообработващата индустрия

Стойността и броят на сделките в добивната и металообработващата индустрии се очаква да скочат в световен мащаб благодарение на конкуренцията за осигуряване на суровини, се казва в анализ, изготвен от Майк Елиът от Ernst & Young.

Броят на сключените сделки през първата половина на 2010 г. е с 20% (общо 544) повече от същия период на предишната година, докато стойността на сделките е с 46% по-голяма (40,6 милиарда долара). „Активността на транзакциите се е повишила в края на 2009 г. и продължава да набира скорост”, допълва Елиът.

В неговия анализ се казва, че „ очакванията са световните диверсифицирани инвестиции в минната промишленост да покажат стремеж за нови придобивания. И в тази връзка вероятно ще сме свидетели на значително обединяване на северноамериканския пазар, който през първата половина на 2010 г. доминира при големите сделки и това ще продължи и през следващите 6-12 месеца.”

Докато Австралия беше водеща инвестиционна дестинация през 2009 г., Канада е първенец за първата половина на тази година, Латинска Америка също демонстрира чувствителен ръст на дейността.

Сигурността на ресурсите продължава да бъдат движеща сила за ръста на сключените сделки при производството на метали. Други фактори, които допринасят за процеса, са подобрените парични потоци и наличие на капитали за сключване на сделки.

Що се отнася до набиране на средства за финансиране, акциите остават предпочитан източник на капитал в сектора, се казва в анализа на Ernst & Young. Докато през миналата година предимно големи предприятия в минната промишленост предприеха увеличаване на капиталите си, през тази година средно големите компании са по-активни в набирането на средства от пазара.

„Още известно време ще продължим да виждаме предпочитание към самостоятелно набиране на капитал, поради липсата на възможностти за банкови кредити, особено за средно големите компании,” коментира Елиът.

Близо две трети от отпуснатите кредити за полугодието са насочени към преструктуриране или разширяване на съществуващите линии за финансиране, се констатира още в анализа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още