IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София, Бургас и Пловдив с най-много строежи с разрешение за ползване

Немалка част от въведените в експлоатация обекти през 2009 са строежи от туристическия отрасъл, инфраструктурни проекти и заводи

21:04 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
София, Бургас и Пловдив с най-много строежи с разрешение за ползване

През миналата година у нас са издадени общо 5445 разрешения за ползване на строежи, става ясно от доклад на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). 

Най-много са въведените в експлоатация обекти в София (717 броя), Бургас (540 броя) и Пловдив (473 броя). Следват Варна с 417 броя и Стара Загора с 208.

Голяма част въведените в експлоатация строежи са на заводи, макар и да има все още много издавани разрешения за ползване на туристически обекти.

Сред получилите разрешение производствени сгради са тази на завод за сейфове в град Казанлък, както и на завод за фаянс и подова керамика в Русе.

Зелена светлина за ползване е дадена и на сграда на „Предприятие за производство на растителни масла” в Плевен, също там е заработило и предприятие за производство на конфекция.

През миналата година работа е започнала и фабрика за замразени тестени изделия „Форнети” в Ихтиман, шивашко предприятие в Габрово и фабрика за производство на смоли в Русе, „Пилотна инсталация за получаване на електролитна мед” в Златица и др.

Над 40 са обектите за газификация и водоснабдяване, получили разрешение от комисията през 2009. В доклада на ДНСК се споменават още дадените положителни становища за ремонти и инфраструктурни проекти. По-големите от тях са реконструкциите на летищата в Пловдив и Варна, продължението на първия метродиаметър в столицата, Южната дъга на Софийския околовръстен път.

В експлоатация са въведени и множество търговски имоти, като например търговски център в Стара Загора, мол Бургас плаза, магазини Билла в Пещера, Харманли и Бургас, обекти на Кауфланд в Горна Оряховица, Търговище, Казанлък, Разград, Стара Загора, Димитровград, Кюстендил, магазин на Карфур в Бургас и др.

В същото време премахнатите незаконни строежи през 2009 г. са общо 612. Сред тях са пристройки към частни имоти, а също и павилиони в Златни пясъци, открит басейн в Арбанаси, жилищни сгради, заведение за обществено хранене в Благоевград и много други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още