IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в еврозоната отказва да расте за второ поредно тримесечие

Селското стопанство е закрило най-много работни места през периода

14:21 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Заетостта в еврозоната отказва да расте за второ поредно тримесечие

Нивата на заетостта в еврозоната останаха без промяна през второто тримесечие на годината, след като увеличението на работните места във финансовия сектор и бизнес услугите компенсира намаляването на позициите в селското стопанство, промишлеността, строителството и търговията.

Това показаха днешните данни на Евростат, от които стана ясно още, че нивата на заетост в 16-те страни от еврозоната са намалели с 0,6% спрямо същия период на 2009 г. Данните бяха в унисон с очакванията на икономисти.

Заетостта в еврозоната остава без промяна за второ поредно тримесечие. Тя остава непроменена и в 27-те страни членки на ЕС, след като през първото тримесечие се сви с 0,2 на сто.

Към края на юни икономиката на еврозоната е давала заетост на общо 144,3 млн. души, което е с 14 хил. по-малко спрямо първото тримесечие на годината. В ЕС броят на наетите лица възлиза на 220,7 млн.

Селското стопанство е закрило най-много работни места през разглежданото тримесечие, следвано от индустриалното производство. В същото време работните места се увеличават в сектора на финансовите и бизнес услугите.

Безработицата в еврозоната остана на ниво от 10% за пети месец през юни, което е най-високото й ниво от въвеждането на еврото преди десет години. За страните от ЕС тя е 9,6% от февруари насам.

Днешните данни подчертаха за пореден път икономическите различия между страните в еврозоната. Те показаха, че заетостта в Германия се увеличава с 0,2% на месечна и годишна база, с толкова нараства и нивото й във Франция спрямо първото тримесечие на годината.

Най-много нараства заетостта във Финландия – с 0,4% спрямо първите три месеца на годината.

Испания и Италия са на противоположния полюс, като там нивата на заетост намаляват с 0,2% на тримесечна база, а в Гърция тя се свива още по-силно с 0,9 на сто.

Малко по-рано днес стана ясно, че безработицата във Великобритания остава на ниво от 7,8% през трите месеца до края на юли. Броят на безработните лица намалява с 2 300 до 2,46 млн. души.

Отделни данни на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е намалила темповете си на годишен ръст до 1,7% през август в сравнение с 1,6% през юли. Цените на потребителските стоки са се повишили с 0,2% на месечна база, което се оказа малко повече от предварителните прогнози.

Целта на Европейската централна банка е да поддържа годишната инфлация близо до, но под 2%.

Еврото поевтинява с 0,2% срещу долара днес, след като се повиши силно предишните два дни. Към 14:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2967 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още