IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът гони 75 долара за барел, златото с нов исторически рекорд

Златото с незабавна доставка поскъпна над 1 279 долара за тройунция заради продължаващата нестабилност на валутните пазари

09:31 | 17.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Петролът гони 75 долара за барел, златото с нов исторически рекорд

Цената на петрола се повишава леко в днешната електронна търговия в Азия и гони 75 долара за барел, след като вчера се понижи с близо 2% заради съобщението, че правителството на САЩ е разрешило да се поднови преноса на петрол от Канада към САЩ по петролопровода на Enbridge Energy Partners, който бе затворен заради авария в края на миналата седмица.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпва с 0,4% до 74,86 долара за барел по време на днешната електронна търговия, след като загуби 1,45 долара до 74,57 долара за барел вчера. Понижението в ценовите му нива в четвъртък е най-голямото от 31 август насам, пише Bloomberg.

Петролът е поевтинял с 2,2% през тази седмица, като се търгува с 5,8% под миналогодишните си нива. В сряда цената му скочи до близо 79 долара за барел заради неизвестността около това колко бързо ще се отстрани аварията в 750-километровия петролопровод на канадската компания Enbridge, която причини изтичането на около 6100 барела петрол.

Брентът с доставка през ноември се търгува с повишение от 0,6% до 78,95 долара за барел днес. Вчера той поевтиня с 94 цента, или 1,2%, до 78,48 долара за барел.

Междувременно златото постави нов ценови рекорд, като златото с незабавна доставка поскъпна с 0,3% до 1 279,55 долара за тройунция. Това може да се обясни с нестабилността на валутните пазари, която намали доверието в хартиените валути през тази седмица. Причина за това стана решението на Япония да интервенира чрез продажбата на йени, за да намали курса на йената.

Йената се повиши до най-високите си нива срещу долара за последните 15 години в понеделник, а в края на август записа най-силните си стойности срещу еврото от 2001 г. насам. Това накара правителството на Япония да се намеси на валутните пазари чрез продажбата на йени. Опасения, че и други страни може да последват Япония, накара инвеститорите да потърсят в златото алтернатива на валутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Жоро Йорданов
преди 13 години
Точно така, хората търсят спасение в златото, и парите се обезценяват. Подобно на ситуацията с курса на долара и инфлацията в БГ '97-всички бягаха от лева, и търсеха долари на всякаква цена, с идеята че съхраняват стойността, и помним какво стана..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
primo
преди 13 години
парите са тор от която никнат красиви цветя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Златото не ПОСКЪПВА, бе хора. Парите се ОБЕЗЦЕНЯВАТ защото нямат никакво покритие. Когато са измислени парите в древен Китай всяка банкнота е имала еквивалент от ЗЛАТО, СРЕБРО и т.н. По това време европейците са мислели че земята е плоска и са изгаряли на клада за други твърдения. Безкрайнто печатене на хартиики естествено довежда до безспирно поскъпване на всичко ИНФЛАЦИЯ. Това е истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още