IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barrick Gold: Златото лесно може да надмине 1500 долара през 2011

Цената на златото с незабавна доставка постави нов рекорд в понеделник, като премина 1300 долара за тройунция

08:17 | 28.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Barrick Gold: Златото лесно може да надмине 1500 долара през 2011

Най-голямата компания за добив на злато в света Barrick Gold прогнозира, че цената на златото „лесно“ може да задмине скорошните си рекордно високи нива и да се издигне над 1500 долара за тройунция през следващата година.

Според главния финансов директор на компанията Джейми Сокалски все още има големи нови купувачи, които тепърва навлизат на пазара, пише CNBC.

По неговите думи цената на златото лесно ще покори нови върхове през следващата година, когато той очаква тя да надмине 1500 долара за тройунция.

Златото с доставка след три месеца постави нов ценови рекорд на 24 септември, като стигна 1 301,60 долара за тройунция на Лондонската метална борса. Златото с незабавна доставка на свой ред поскъпна до 1300,15 долара за тройунция в понеделник, което също е рекордно високо ниво.

Средните прогнози на представители на Лондонската метална борса показват, че златото може да поскъпне до около 1406 долара за тройунция по същото време на следващата година.

От Barrick Gold уточняват, че за да стигне реално нивата си от началото на 80-те години на миналия век, златото трябва да поскъпне до около 2 300 долара за тройунция на инфлационно коригирана база.

„Като се вземат предвид всички фактори, които са в подкрепа на златото - макроикономически фактори, търсене и предлагане, геополитическо напрежение, опасенията от криза с държавния дълг, мисля, че има много повече причини за покупка на злато, отколкото за продажба“, допълва Джейми Сокалски.

Търсенето на злато се повиши през последните няколко години, след като финансовата криза увеличи привлекателността на метала като убежище при икономическа несигурност. За това допринесе и меката монетарна политика на банките, която засили недоверието към хартиените пари и интереса към златото като тяхна алтернатива.

Предлагането обаче не успява да расте с подобно темпо, особено след като централните банки намалиха продажбите си на злато, които до скоро бяха един от главните източници на метала на пазара.

Сокалски потвърди прогнозата на Barrick Gold за добив на злато от 7,6 до 8 млн. тройунции през 2010 г. Разходите на компанията за добива на една тройунция от ценния метал вероятно ще бъдат в горния край на интервала от 425-455 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
ААААА ПРИЯТЕЛЮ.....!!!!!...... как я КАРАШ.....???!!!......Не не знам дали е БАЛОН-ЗЛАТОТО си е ЗЛАТО - особено физическата му наличност...... и все пак сьс сигурност ще ИМА КОРЕКЦИЙ-15- 20 % от текущите нива-тва разбира се си е персонална прогноза...... ПАЗАРА е ЦАР и ТОЙ РЕШАВА.......!!!!......и все пак аз лично се оглеждам за прилични нива за ШОРТ......особено при тази ПСИХОЗА и валящи ЗАКЛИНАНИЯ от ВСЯКЪДЕ........ПОЗДРАВИ и КЪСМЕТ......и внимавай с ПЕТРОЛА ще ПАДА........!!!!????......ЧИЧО БЕН ЩЕ ИЗНЕНАДА ВСИЧКИ........!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Lemon's
преди 13 години
Точно така абитуриент, при липса на инфлация този актив е необосновано да расте продължително, особено когато кеша го няма. От кога такива компанйи дават прогнози, аз пък очаквам скорошно пукване на балона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Щях да се изненадам ако един от най- големите производители на ЗЛАТО каже ,че очакванията са му за пропадане на пазара........!!!!!........Едно е сигурно след като толкова истерично се фаворизира даден актив сигурно големите играчи търсят нива за продажба......??????......!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още