IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската банка за развитие: БВП на Азия ще нарасне с 8,2% през 2010

Нововъзникващите икономики в Азия се очаква да постигнат най-бързите си темпове на растеж отпреди ипотечната криза

11:26 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатската банка за развитие: БВП на Азия ще нарасне с 8,2% през 2010

Икономическият растеж в Азия и тихоокеанския регион ще се засили чувствително през тази година и ще достигне най-високите си нива от 2007 г. насам. Това прогнозира Азиатската банка за развитие (АБР) в своя последен доклад за перспективите за развитие пред Азия, от който става още ясно, че темповете на ръст ще бъдат по-умерени през 2011 г., предаде АФП.

АБР очаква развиващите се икономики в Азия, които са разнообразна група от 45 страни, в това число Китай, Индия, Таджикистан, Самоа и Индонезия, да постигнат икономически ръст от 8,2% през 2010 г. и 7,3% през 2011 г. Досегашните прогнози бяха за ръст на брутния им вътрешен продукт (БВП) от 7,5% за тази година и отново 7,3% ръст за следващата.

„Завръщането на апетита на инвеститорите за по-рискови активи от развиващите се пазари и силното им икономическо възстановяване ще донесат увеличение на капиталовите потоци към Азия“, се посочва в доклада на Азиатската банка за развитие.

Тези капиталови потоци, както портфейлни, така и преки инвестиции, са резултат от добрите показатели на азиатските икономики и доверието на инвеститорите към дългосрочните реформи, които се провеждат там, и потенциала им за растеж.

От АБР все пак отчитат, че има възможност за изтегляне на капиталовите потоци и дестабилизиране на финансовите пазари в региона в средносрочен план заради възможността за затягане на паричната политика в САЩ и еврозоната, което ще намали разликата между лихвените проценти там и тези в Азия.

Ето защо от банката съветват регулаторните органи в Азия да вземат мерки за ефективно управление на капиталовите потоци, с които да се насърчи тяхното стабилизиране в дългосрочен план.

„Въпреки че стабилността на цените трябва да остане основна цел на паричната политика, глобалната криза подчерта необходимостта да се предотврати надуването на цените на активите чрез една по-добра координация между финансовата регулация и парична политика в региона“, се казва още в доклада.

АДР запази своята прогноза за 9,6% растеж в Китай през тази година, подкрепен от износа и вътрешното търсене. За следващата година се очаква увеличение на БВП от 9,1 на сто.

Икономиката на Индия в същото време се очаква да ускори темповете си на растеж до 8,7% през 2011 г. от 8,5% през тази година, благодарение на вътрешното търсене, печалбите на компаниите и добрите условия за финансиране в страната.

Анализаторите на АБР посочват, че централните азиатски икономики са облагодетелствани от растящите цени на петрола и металите, както и от притока на парични преводи. Някои от тях обаче са изключение, като Пакистан например, който пострада от опустошителни наводнения, и Непал и Киргизстан заради политическите размирици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още