IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на земята около Букурещ с до 30% спад за полугодието

В близко бъдеще не се очаква стабилизация на пазара, смятат специалисти

13:01 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на земята около Букурещ с до 30% спад за полугодието

Цените на земята в района на Букурещ са отчели до 30% понижение в сравнение с миналата година, на база на сделките със земя, сключени през първата половина на 2010 г.

По данни на Colliers International на пазара не се очаква стабилизация в близко бъдеще.

„Предвид предпазливостта от страна на инвеститорите, породена от негативните сигнали от икономиката и несигурността по отношение на перспективите пред нея, цените на земята продължиха своя низходящ тренд“, се казва в доклад на компанията.

Сделките, сключени през първите шест месеца, са били на нива между 20 и 30% по-ниски от тези за същия период на миналата година, което е сравнимо с нивата от 2005-2006 г.

Несигурността и малката вероятност жилищният пазар в страната да се възстанови в близко бъдеще правят инвестициите в земя рисковани, сочи докладът.

„Търсенето ще продължи да бъде генерирано главно от крайни купувачи и предприемачи с вече осигурени ключови проекти“, казват от компанията, като добавят, че спекулативните инвестиции ще бъдат осъществявани рядко и то само на много ниски ценови нива.

Банките също са започнали да продават терени от своите портфейли, но в много редки случаи са намирали купувач поради сравнително високите офертни цени.

По-рано тази година бе обявено, че цените на земята във и около Букурещ са отчели спад от между 40 и 50% в сравнение със средата на миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още