IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд за имоти забелязва повратна точка на жилищния пазар у нас

Ръст от 5% в жилищните цени в столицата от началото на 2009 г. забелязва фондът Sofia Property; официалната статистика отчита спад

17:27 | 30.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Фонд за имоти забелязва повратна точка на жилищния пазар у нас

След две изключително слаби години пазарът на жилищни имоти в България е вече много близо до дъното, смятат от компанията, управляваща инвестиционния фонд за имоти Sofia Property Fund Limited (бившия Lewis Charles Sofia).

В края на първото тримесечие на 2010 г. жилищата в страната са се продавали на средна цена от 500 евро, което е спад от 17,81% в сравнение с година по-рано (18,55%, ако се вземе предвид инфлацията). Спадът в сравнение с предходното тримесечие е 2,3%, казват от фонда, цитирайки данни на НСИ. С това общият спад от пика на цените в средата на 2008 г. досега е 31%.

Въпреки това след края на първото тримесечие на 2010 г. според фонда на пазара има тенденция за „определен ръст в цените“, в търсенето и в наличността на жилищни кредити.

„По-специално, интересно е да се отбележи, че в София е отчетен ръст в жилищните цени от над 5% в периода след първото тримесечие на 2009 г.“, се казва в съобщение на фонда.

Въпреки това по данни на НСИ цените на жилищата в столицата не са прекъснали низходящия си ход от третото тримесечие на 2008 г. насам. По официални данни жилищата в София през първото тримесечие на 2010 г. са били на нива средно от 1558 лв. на кв. м в сравнение с 1585 лв. през предходното тримесечие.

От НСИ обаче уточняват, че тяхната извадка не включва жилища ново строителство и е базирана само на продажните цени на „апартаменти в областните градове“.

От Sofia Property Fund смятат, че регистрираната от тях положителна тенденция се очаква да доведе до подобрение и на цените на земята в София, като този процес постепенно ще се разпространи и до останалата част на страната.

От компанията дават пример с някои брокери, които са отчели ръст от 40% в продажбите на жилища през първото тримесечие на 2010, в сравнение с година по-рано. От фонда цитират данни на Colliers, според които продажбите са започнали да се повишават още в началото на август 2009 г. „след месеци стагнация“.

Най-продаваеми са имотите с цени под 1000 евро на кв. м.

От компанията казват, че на българския пазар най-активни са британските и руските купувачи, които купуват ваканционни имоти в близост до Черноморието и Дунавския регион. През първото тримесечие на 2010 г. постъпленията от руски инвеститори в имоти у нас се изчисляват на 46,3 млн. евро, което е спад от 73,7 млн. евро през същия период на 2009 г.

Наскоро от агенцията за имоти „Адрес“ обявиха, че пазарът остава в застой, главно поради сериозно разминаване между имотите, които търсят купувачите и тези, които се предлагат.

През август от консултантската компания „Елта Консулт“ също казаха, че въпреки повишения брой запитвания пазарът у нас е все още свит и купувачите са все по-взискателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Г,П,
преди 13 години
Пазар изобщо няма. Няма пазар за имоти сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Г,П,
преди 13 години
Много пият тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още