IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър: Няма опасност от търговска или валутна война с Китай

Коментарът на Гайтнър и повишаването на юана говори за намаляващ риск от търговска война

12:26 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гайтнър: Няма опасност от търговска или валутна война с Китай

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър отхвърли опасността от търговска война с Китай заради валутната политика на Пекин, след като американският конгрес одобри законопроект, който на практика би позволил налагането на мита върху внасяните от Китай стоки, пише Bloomberg.

„Няма да имаме търговска война“, казва Гайтнър. Той също посочи, че ако неотдавнашното повишаване на курса на юана продължи, „това наистина ще повлияе видимо и на тяхната, и на нашата икономика по начин, който ние смятаме за важен“.

Коментарът на Гайтнър и повишаването на юана, който вчера отчете най-високия си месечен ръст спрямо долара от 2005 г., говори за намаляващ риск от търговска война. Камарата на представителите на САЩ тази седмица гласува закон, позволяващ на американските компании да търсят компенсации за внос от страни с подценени валути, но Сенатът все още не е одобрил документа.

„Няма да се получи, ако се опитат да притиснат Китай твърде силно“, смята Сиун Дунмин, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp., базиран в Сингапур. Перспективата за търговска война „ще навреди и на двете страни и не е в интерес на двете нации“, казва той.

Вчера в Шанхай юанът се понижи с 0,07% до 6,6912 за долар, след като се повиши с 1,74% през септември – най-високият месечен ръст от юли 2005 г.

Гайтнър отхвърли и риска от глобален валутен конфликт около политиките за определяне на обменните курсове, след като по-рано тази седмица бразилският министър на финансите Гуидо Мантега предупреди за „валутна война“ и наложи по-висок данък върху паричните потоци. Страни от Южна Корея до Китай и от Бразилия до Швейцария продават валутите си, за да подпомогнат износа си.

Американският финансов министър заяви вчера, че не е сигурен „какво значи да се говори за валутна война“. „Във всеки случай няма да имаме такава“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още