IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Правителството неглижира приватизацията чрез БФБ като източник на приходи

Според организацията голяма част от предлаганите текстове, регламентиращи освобождаване от ДДС, не са аргументирани

14:15 | 04.10.10 г.
БТПП: Правителството неглижира приватизацията чрез БФБ като източник на приходи

Правителството неглижира приватизацията чрез борсата, като източник на приходи, а с това и възможността за балансиране на бюджета. Такова е мнението на Българската търговско-промишлена палата, изразено в позицията на работодателската организация за Бюджет 2011.

Сред основните параметри от проектобюджета за 2011 г., които не съвпадат с програмата на БТПП са запазването на съотношението на вноските работодател-работник 60% на 40% през целия период, запазването непроменен таванът на пенсиите, както и непроменената ставка за едноличните търговци. Също така не става ясно кой ще изплаща осигурителните вноски за държавните служители и военните, съобщиха от работодателската организация.

От БТПП заявяват принципната си подкрепа на предложението за изравняването на данъчната ставка на 9% за всички доставки по хотелско настаняване (единично и организирано).

Според палатата значителна част от предлаганите нови текстове, регламентиращи освобождаване от данък добавена стойност, не са аргументирани и не са прецизирани, поради което създават условия за субективно тълкуване.

Такива са текстовете, в които се предвижда освобождаване от данък на фармацевтични продукти, използвани при международни спортни прояви, стоки от благотворителни или филантропични организации, получени безвъзмездно от тях и други.

БТПП смята, че не са използвани възможностите за намаляване на срока за възстановяване на данъчния кредит чрез съкращаване на срока на 15 дни. А бързото възстановяване на данъчния кредит е от изключителна важност за предприемачите в условията на икономическа криза.

Не е променен в необходимата степен и законът, регламентиращ отговорност на регистрираното лице (получател на облагаема доставка) за дължимия и невнесен данък от друго регистрирано лице.

По отношение на промените в закона за акцизите БТПП иска да бъде уточнено за кой период е базата за средномесечното количество на освободените за потребление акцизни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още