IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Фаренхайт 9/11" е най-добрият документален филм

Лентата на Майкъл Мур е безспорен победител сред филмите, които засягат социални проблеми

17:01 | 04.10.10 г. 3
Поредната награда за Майкъл Мур е благодарение на лентата "Фаренхайт 9/11". Снимка: Getty Images
Поредната награда за Майкъл Мур е благодарение на лентата "Фаренхайт 9/11". Снимка: Getty Images

"Фаренхайт 9/11" оглави класацията на Entertainment Weekly на документалните филми, променили света. В нея фигурират общо 12 заглавия.

Лентата "Фаренхайт 9/11" на Майкъл Мур е посветена на войната с тероризма, започната в САЩ след събитията от 11 септември 2001 г. Филмът е признат за безспорен победител, тъй като всяка разглеждана в него тема предизвиква големи обсъждания както в обществото, така и в правителството.

Второто място заема филмът на Морган Спърлок "Порция" (Super Size Me), излязъл по кината през 2004 г. Главен герой във филма е самият Спърлок, който в продължение на месец се храни само с това, което предлагат във веригата заведения "Макдоналдс". Резултатите са наднормени килограми и влошаване на здравето. В резултат на документалния филм в "Макдоналдс" изваждат от менютата си двойните порции и дават на опаковките повече данни за продуктите, които са използвани.

На трето място е класирана документалната лента "Неудобната истина" (An Inconvenient Truth) на режисьора Дейвис Гугенхайм, който получава "Оскар" за документалистика. Лентата, пусната на екран през 2006г., на практика представлява записани лекции на Ал Гор за глобалното затопляне. За борбата с него Ал Гор е удостоен с Нобелова награда за мир.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ruseborn
преди 13 години
До сигнатура ValarИНТЕРЕСНО КАК СИ ПОПАДНАЛ В ТОЗИ САТ И ЧЕТЕШ ЗА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ А НЕ СИ НИТО ВИЖДАЛ, НИТО ЧУВАЛ ЗА MICHAEL MOORE. GO HOMЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
aglika_v
преди 13 години
не баш, това на снимката е Майкъл Мур, а филмът за Макдоналдс е друг. Тоз, дето го снима, си беше доста втален в началото, а към края...абе тр се гледаhttp://en.wikipedia.org/wiki/Super_Size_Me
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Valar
преди 13 години
Правил филм за Макдоналдс а вижте го каква е ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още