IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства пропастта между печеливши и губещи пазари на имоти

Инвеститорите имат все по-голямо предпочитание към развиващите се пазари в Азия и Латинска Америка

12:34 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нараства пропастта между печеливши и губещи пазари на имоти

Пропастта между печелившите и губещите пазари на бизнес имоти по света се увеличава, сочи ново проучване.

Сред инвеститорите има все по-голямо предпочитание към развиващите се пазари в Азия и Латинска Америка. За сметка на това някои от развитите пазари остават в сянка.

В Европа в най-добра позиция се намира пазарът в Германия, се казва в проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Изследването е базирано на анкетите на 500 компании за имоти, които са запитани за техните възгледи относно пазара на офис и търговски площи в различни страни.

По думите на Саймън Ръбинсън, главен икономист в RICS, икономиката на Германия се подобрява с по-бързи темпове в сравнение с първоначалните очаквания, което прави пазара по-привлекателен в инвестиционно отношение.

Според него Германия отговаря на два критерия, които привличат компаниите за имоти: пазарът там не беше толкова засегнат от прекомерно ниво на дългово финансиране по време на годините на бума, като наред с това там има достатъчно възможности за придобиване и развитие на първокласни имоти.

Въпреки това според проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) Лондон все още доминира глобалния инвестиционен пазар на имоти. Британската столица е представлявала 27% от всички трансрегионални инвестиционни сделки през 2009 г. и първата половина на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още