IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон доминира в избора на глобалните инвеститори на имоти

Със стабилизацията на пазара се очаква глобалните инвеститори в имоти да разширят спектъра си от предпочитани дестинации

11:43 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лондон доминира в избора на глобалните инвеститори на имоти

Британската столица е привлякла 27% от всички трансрегионални инвестиции в имоти през 2009 г. и първата половина на 2010 г., сочи нов доклад.

Според проучването на CB Richard Ellis (CBRE) общият обем от инвестиции е отчел значителен спад през последната година и половина. Като цяло понижението е от 70%, но спадът в Северна Америка е бил много по-голям в сравнение с по-малки региони като Африка, Близкия Изток и Южна Америка.

Ако се смятат само трансграничните инвестиции, то тогава понижението е още по-голямо, се казва в доклада. Общият обем на инвестициите, при които купувачът е от различен регион от този, в който се намира имотът, е паднал до 22,4 млрд. евро през последната година и половина в сравнение със 134,8 млрд. евро по време на 18-те месеца от пика на пазара, което представлява спад от 83%.

И преди кризата трансграничните инвестиции са били концентрирани в малък брой ключови световни градове, но след рецесията тази тенденция е станала още по-ясно изразена.

От общо 22,4 млрд. евро трансгранична активност през въпросните 18 месеца 6 млрд. евро са били насочени към Лондон. Тази концентрация е направила Лондон също и най-международният пазар, на който през периода са сключили сделки инвеститори от 27 националности.

Сред топ дестинациите са били също Париж, Ню Йорк и Сидни, макар и със значително по-ниски дялове от общия обем.

Топ 10-те световни дестинации са привлекли общо 55% от общия обем на инвестиции. Това представлява значително покачване в концентрацията към най-големите пазари. На върха на пазара през 2006 г. и 2007 г. топ 10-те градове са привлекли по-малко от 40% от трансграничните инвестиции. Тази промяна се интерпретира като „бягство от всяка форма на риск“.

„Със стабилизирането на пазара през следващите месеци очакваме големите трансгранични инвеститори да разширят своя хоризонт и Лондон да стане по-малко доминираща дестинации за международния капитал“, коментира Джонатан Хъл, директор "Капиталови пазари" за Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

Той допълва, че тази тенденция вече е била засвидетелствана от началото на 2010 г. с някои международни сделки в Париж и Берлин.

„Един по-широк спектър от локации за трансграничните инвеститори ще повлияе на пазара в Германия, тъй като по време на бума Франкфурт, Мюнхен и Хамбург също бяха сред топ 10-те дестинации за трансграничния капитал.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още