IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин откри заводa си в Украйна след 15 млн. долара инвестиции

Новата мощност ще получи дял от 20% в добива на кварцови пясъци от групата

16:24 | 12.10.10 г.
Каолин откри заводa си в Украйна след 15 млн. долара инвестиции

Каолин АД официално откри фабриката си за обогатяване на кварцови пясъци в Украйна. Инвестицията е на стойност над 15 млн. щатски долара и е осъществена за две години.

Фабриката произвежда продукти за стъкларските заводи в региона. Инвестицията е част от дългосрочната стратегия за международна експанзия на дружеството. С осъществяването на този проект Каолин АД става най-големият български инвеститор в Украйна.

Находището е разположено на 2 м под повърхността, спрямо 12 м при находището Вятово в България, което прави добива перспективен. Концесията е за 35 години, а основният конкурент е разположен далеч на юг в района на Харков.

Кварцовият пясък участва с дял от 65% в сместа за производство на стъкло. Производствените мощности в Украйна извършват обогатяване на пясъка с двойно по-нисък разход на природен газ, спрямо мощностите на Каолин в с. Вятово.

Фабриката извършва промиване на добития пясък, с което се повишава качеството чрез отмиване на глината и едрите частици.

Фабриката откриха посланикът на България в Украйна Димитър Владимиров, председателят на надзорния съвет на „Каолин” АД Константин Ненов и членове на мениджмънта на дружеството. Присъстваха и български журналисти и фонд мениджъри, включително финансовият директор на ПОК Доверие, Мирослав Маринов.

„С отварянето на фабриката ПКСП (Папернянский карьиер стекольньiх песков) се гарантира дългосрочно и устойчиво развитие на бизнеса на Каолин АД в Украйна”, коментира Ненов. 

Тази инвестиция е част от дългосрочната стратегия за международна експанзия на дружеството. Съвместно с украинските ни партньори продължаваме да работим усилено по развитието на още няколко проекта в областта на индустриалните минерали в Украйна, каза още той.

Строителството на фабриката започва в края на 2007 г. и приключва в края на 2009 г. През първата половина на 2010 г. производството достигна пълна мощност от 2000 тона на денонощие. Заводът на Каолин АД в Украйна генерира около 1/5 от общия обем продажби на кварцови пясъци на групата.

В този проект са внедрени най-модерните технологии за преработка на пясъци. Фабриката е близо до границата с Беларус в село Олешня. За нуждите на фабриката е прекаран 12 км газопровод, който Каолин АД ще предостави за газификацията и на село Олешня.

ПКСП е един от малкото производители на висококачествени кварцови пясъци с постоянни параметри не само в Украйна, но и в региона. Клиенти на завода са всички големи производители на стъкло в Украйна, Южна Русия и Молдова, сред които Сен Гобен, Ветропак, Юлла, Пилкингтън, Шише Джам и Гардиан. Продуктите от фабриката имат приложение и в производството на специални стъкла за слънчеви панели, енергоспестяващи стъкла и кристал.

Неконсолидираните приходи на Каолин АД за първото полугодие на 2010 г. нарастват с 31% спрямо същия период на миналата година, като достигат 60 млн. лева. В същото време финансовият резултат се увеличава от 3,7 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г. на 4,5 млн. лева за първата половина на текущата година, или ръст от над 20%.

Каолин АД експлоатира над 40 находища в Югоизточна Европа и 18 производствени фабрики. За по-малко от 5 години компанията разви дейността си в 5 държави, като придоби компании в Сърбия, Украйна и Албания и учреди дъщерни дружества в Турция и Румъния. Каолин АД разкри търговски представителства в Гърция, Египет, Израел, Тунис, Сирия и Италия. Пазарите на Каолин АД се простират в над 50 държави от Русия до Северна Африка и от Западна Европа до Далечния Изток в Азия.

Вижте снимки от откриването на завода

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още