IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Полша подписват ново споразумение за доставките на газ

Предвижда се увеличение на доставките на руски газ за Полша от 9,7 на 11 млрд. куб. м годишно

11:16 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия и Полша подписват ново споразумение за доставките на газ

Русия и Полша подписват днес във Варшава ново дългосрочно междуправителствено споразумение за увеличение на доставките на руски природен газ, съобщават руски и полски медии. Очаква се подписи под споразумението да поставят вицепремиерите на двете страни Игор Сечин и Валдемар Павлак.

Документът предвижда доставките на руски газ за Полша от сегашните 9,7 млрд. куб. м годишно постепенно да нараснат до 2012 г. на 11 млрд. куб. м газ (за сравнение, годишното потребление на газ в България сега е около 3 млрд. куб. м).

Договорът за доставки на газ за Полша е със срок до 2022 г., а за транзит по газопровода „Ямал-Европа“ - до 2019 г. Предвижда се обаче възможността срокът за транзит през територията на Полша да бъде удължен до 2045 г. С документа се забранява реекспортът на руски газ.

Руски медии отбелязват, че газовият договор между Русия и Полша е бил изготвен още в началото на годината, обаче Европейската комисия (ЕК) е изразила съмнения относно съответствието на някои клаузи с нормите на ЕС. В частност, ЕК е поискала функциите на оператор на газопровода „Ямал-Европа“ да бъдат предадени на компания, която, съгласно изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС, трябва да бъде независима от производителя на газ и да предоставя достъп до газопреносната мрежа и на други заинтересовани компании. Това вече е станало.

Обаче независимо от съвместното обсъждане с ЕК на клаузите по договора с Русия, комисията изисква за утвърждаване крайното споразумение в частта отнасяща се до оператора на газопровода и изрази „безпокойство“ във връзка с неговото „спешно“ подписване, пишат полски медии.

Те цитират представител на ЕК, според който въпросът за руско-полския газов договор е много важен за комисията, тъй като през следващата година предстои подписването на серия от газови договори между Русия и други страни от ЕС (вкл. и България), и „случаят с Полша може да стане модел на поведение“.

Варшава от своя страна твърди, че споразумението за оператора на газопровода „Ямал-Европа“ напълно съответства на полското и европейското право и не е съгласна с такъв „специален контрол“ от страна на ЕК.

По думите на полския премиер Доналд Туск, „ние (полското правителство) не бихме си позволили никакво нарушение от формален характер и се надявам, че ЕК ще се отнася към Полша по въпроса с газа точно така, както към Германия, Франция и Холандия, тъй като не сме държава, която се нуждае от друг тип контрол и надзор“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още