IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси продължават ралито си заради силни икономически данни

Индексите в региона пренесоха позитивната вълна от октомври, подкрепени от ръста на бизнес активността в Китай и увеличения износ на Южна Корея

12:18 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси продължават ралито си заради силни икономически данни

Новият месец започна успешно за борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион, което се дължи на силни данни за състоянието на водещите икономики. Оптимизмът получи подкрепа от новината, че икономическата активност в Китай отново ускорява своя ход, а износът на Южна Корея продължава да се увеличава.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific постигна ръст от 0,9 на сто до 130,46 пункта днес, макар в началото на търговията да се движеше с понижение. Така показателят продължи позитивната си серия от последните два месеца.

Днес в Хонконг основният индекс Hang Seng се повиши с 2,4 на сто до 23 652,90 пункта, докато в Шанхай Shanghai Composite напредна с 2,5 на сто до 3 054 пункта. Повод за това даде повишението на PMI индекса, измерващ производствената активност в Китай.

В Тайван Taiex отчете повишение от 1,1 на сто до 8 380 пункта. На борсата в Тайланд SET се повиши с 1,9 на сто, а в Индия и Сингапур основните борсови индекси напреднаха с по 1,6 на сто.

Стабилен ръст от 2 на сто бе регистриран от основния южнокорейски индекс KRX 100, който бе подкрепен от новината за рекорден търговски излишък в страната през октомври.

На борсата в Токио днес Nikkei 225 се смъкна с половин процент, като основна заслуга за това имаше новото отстъпление на американския долар. То породи спекулации, че износителите от страната ще имат сериозни проблеми заради оскъпяването на продукцията в резултат на валутните колебания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още