IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие през последните три месеца се повишава

Запазват се инфлационните очаквания на потребителите, както и неблагоприятната им нагласа за покупка на дълготрайни стоки

11:33 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие през последните три месеца се повишава

През октомври общият показател на доверие на потребителите се повишава с 3 пункта спрямо юлското си равнище, обяви Националният статистически институт (НСИ).

Подобрява се общата оценка на потребителите за настоящата икономическата ситуация в страната. По-позитивни са и очакванията на населението в селата за следващите дванадесет месеца, докато населението в градовете почти запазва мнението си отпреди три месеца.

Според оценките на потребителите, във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца има известна положителна промяна.

Ситуацията обаче продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, но очакванията са през следващите дванадесет месеца условията за спестяване поне малко да се подобрят.

Потребителите считат, че и през последните дванадесет месеца потребителските цени са продължили да се повишават и то със значително темпо, като инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата преобладават предвижданията, че ще има съкращаване на персонал и през следващите дванадесет месеца, но с по-умерено темпо.

Анкетата отново отчита неблагоприятна, макар и в малко по-ниска степен, нагласа да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба.

Потребителите продължават да регистрират отрицателната си нагласа по отношение на извършването на разходи за „покупка на кола” и за „покупка или построяване на жилище (вила)”, както и за „подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още