IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 30 млн. лв. приходи от управление на земи отчете земеделското министерство

До края на септември 2010 г. близо 28 млн. лева са постъпленията от държавни такси за промяна на предназначението на земя

13:31 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над 30 млн. лв. приходи от управление на земи отчете земеделското министерство

Над 30 млн. лв. са приходите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) от дейности, свързани с управлението и опазването на земеделски земи.

„В условията на криза МЗХ доказа, че успешно управлява държавната собственост”, коментира данните ресорният заместник-министър Светлана Боянова.

До края на септември 2010 г. близо 28 млн. лева са приходите от държавни такси за промяна на предназначението на земя. Влезлите в сила решения за периода са 3790. Общата площ на земеделските земи, чието предназначение е променено, е 29 273 декара.

Приходите от наем и аренда на парцели от Държавния поземлен фонд към октомври 2010 г. са близо 12,9 млн. лв. В тази сума влизат и начислените глоби за неправомерно ползване на терени от фонда. Според прогнозите на МЗХ до края на годината от наем и аренда, както и от глоби по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, в бюджета на ведомството ще влязат още 8,2 млн. лв.

Над 5,6 млн. лв. приходи от продажба на прилежащи и застроени земи към сгради и съоръжения на бившите селскостопански дворове са начислени до средата на октомври, става ясно от справка на Главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения”. По-голямата част от тези средства вече са постъпили в бюджета, но има и процедури, които все още не са финализирани. Сумите по тях ще бъдат изплатени, след като бъдат сключени договорите с купувачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още