IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия записаха първи спад за последните седем сесии

Най-губещи бяха борсите в Хонконг и Шанхай, където водещите индекси се понижиха с около 1%

11:59 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в Азия записаха първи спад за последните седем сесии

Днешната сесия донесе понижения на повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион под влияние на разпродажбите главно в добивния и енергийния сектор. 

Засилването на йената срещу долара и еврото се отрази негативно на търговията на Токийската фондова борса, а новината за въвеждането на по-строг контрол върху капиталовите потоци към Китай донесе силни понижения на индексите в Хонконг и Шанхай.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни и Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,2% до 134,99 пункта. Той нарасна с 4,6% през предишните шест дни, като вчера стигна най-високото си ниво от юли 2008 г. насам.

В рамките на миналата седмица MSCI Asia Pacific скочи силно с 4,2 на сто, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че ще инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система на страната.

В Япония Nikkei 225 се понижи с 0,4% до 9 694,49 пункта, след като поскъпването на йената предизвика разпродажби при компаниите износителки. На борсата в Сидни S&P/ASX 200 загуби 0,8% до 4 740 пункта. Акциите на австралийския производител на природен газ и петрол Woodside Petroleum поевтиняха с 6,3% след новината, че Shell е продала 10% от своя дял в капитала му.

В Южна Корея Kospi се повиши с 0,3%, докато в Тайван водещият индекс Taiex добави 0,2%, като и двата индекса бяха подкрепени от доброто представяне на телекомуникационните компании. Акциите на корейската телекомуникационна компания KT Corp. поскъпнаха с 3,4%, след като обяви нетна печалба от 315 млн. долара за изминалото тримесечие.

Най-губещи бяха борсите в Хонконг и Шанхай, където водещите индекси Hang Seng и Shanghai Composite се понижиха съответно с 1% до 24 710 пункта и 0,8% до 3 135 пункта. Повод за това станаха нови мерки на финансовите регулатори за ограничаването на капиталовите притоци към страната.

Shanghai Composite се повиши с 5,1% през миналата седмица и отбеляза най-високото си ниво от април в края на вчерашната сесия, но остава с 4,3% под нивата си в края на 2009 г. Китайската централна банка неочаквано вдигна до 2,5% основния си лихвен процент на 19 октомври, за да предотврати прекомерно усилване на инфлацията и прегряване на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още