IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Румъния трябва да реформира съдебната система, за да влезе в Шенген

От своя страна президентът Траян Бъсеску е настоял, че критериите за присъединяване към Шенген са чисто технически и че Румъния ги е изпълнила изцяло

13:03 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Барозу: Румъния трябва да реформира съдебната система, за да влезе в Шенген

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посъветва Румъния, че страната трябва да увеличи усилията си за реформиране на съдебната си система и за борба с корупцията, ако иска да се присъедини към Шенген, предаде EurActiv.

След вчерашната си среща с румънския президент Траян Бъсеску Барозу е посочил пред репортери, че няма правна връзка между мониторинга от страна на ЕС на румънското правосъдие и приемането на страната в Шенген.

Въпреки това обаче „някои страни“, по думите на Барозу, смятат, че има „определена връзка“ между реформите в областта и членството в Шенген.

„Шенгенската зона означава доверие. Румъния трябва да убеди страните членки, че заслужава да бъде там“, е посочил председателят на ЕК.

През август френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш заяви, че Румъния не може да получи одобрение за присъединяване към Шенген, ако не направи нещо за социалната интеграция на ромите в страната.

Месец по-късно Льолуш посочи, че това не е гледната точка само на Франция: „Смятам, че имплицитната връзка, направена от всички правителства, е, че от момента, в който изискванията на контролния механизъм не са изцяло изпълнени, редица неща не са изпълними, включително контрола върху външните граници на ЕС.“

Холандия също настоява за това всяко решение, засягащо приемането на Румъния и България в Шенгенската зона, да е обвързано с представянето на двете страни по отношение на реформите в съдебната система.

Експерти на ЕК ще посетят следващата седмица Румъния, за да оценят напредъка на страната в проблемните области, е съобщил още Барозу.

От своя страна президентът Бъсеску е настоял, че критериите за присъединяване към Шенген са чисто технически и че Румъния ги е изпълнила изцяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още