IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Ще се стремим към намаление на цената на газа с поне 5%

Вече има българска номинация за шеф на съвместната компания за газопровода "Южен поток"

13:14 | 09.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трайков: Ще се стремим към намаление на цената на газа с поне 5%

България се надява да постигне по време на предстоящите преговори с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5 процента, каза днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Коментарът му е във връзка с предстоящото след пет дни посещение у нас на руския премиер Владимир Путин.

Министърът допълни, че „през лятото цените бяха намалени с пет процента за количествата, които се отнасяха за договореностите, очевидно винаги можем да се целим и по-високо в намеренията си".

Трайков съобщи, че по време на визитата на руския премиер ще бъде обсъдена също така реализацията на газопровода "Южен поток" и АЕЦ Белене.

Трайчо Трайков информира, че днес е имал продължителен разговор с руски партньори, които имат отношение към подписването на устава на съвместната компания по изграждане на "Южен поток" на българска територия и акционерното споразумение. "България държи да бъдат изчистени максимално детайлите, така че да не създават рискове за реализацията на проекта в бъдеще", уточни министърът.

Запитан кой ще е българинът, който ще оглави смесената компания за "Южен поток", Трайков отговори, че "ако има двама изпълнителни директори, единият ще е българин". По думите му, вече има номинация за поста. Освен това, за първия период се предвижда председател на Борда на директорите на компанията за "Южен поток" също да е българин.

По отношение на обявения наскоро интерес от страна на германски инвеститор към проекта АЕЦ Белене, министърът потвърди, че такъв има и с него се водят разговори. Трайков потвърди още, че в близките дни се очаква Сърбия и Хърватия да заявят индикативните си намерения да разговарят по конкретни параметри на участието им в проекта за АЕЦ Белене, след което трябва да последват същинските преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Направи така че да се повиши енергиината ефективност на българската икономика с 10 % Тогава цената на газа без да правиш нищо ще намалее с 15 % Помисли по въпроса пич Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още