IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Първанов: С АЕЦ Белене може да изнасяме електроенергия и за Сирия

Сътрудничеството в сферата на енергетиката беше сред основните теми на разговорите между президента на България и президента на Сирия днес у нас

16:52 | 09.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Г. Първанов: С АЕЦ Белене може да изнасяме електроенергия и за Сирия

България би могла да изнася електроенергия за Сирия след построяването на АЕЦ Белене. Това стана ясно от изказването на президента Георги Първанов на съвместната пресконференция с президента на Сирия Башар ал Асад, който е на официално посещение у нас, съобщи БТА.

Това е първата визита на сирийски държавен глава у нас за последните 24 години.

Със строителството на втората атомна централа в Белене, България би могла да създаде предпоставки за износ на електроенергия, в т.ч и в посока към Сирия, където има недостиг на ток, посочи българският държавен глава.

Сътрудничеството в сферата на енергетиката е сред основните теми на разговорите между двамата президенти.

Президентът Първанов отбеляза, че и Сирия, и България водят разговори с Турция, Азербайджан и с други страни от Черноморския и Каспийския регион по въпроси за снабдяването с природен газ и петрол.

Президентът на Сирия Башар ал Асад отбеляза, че комплексът от инфаструктурни проекти, по който се водят разговори между страната му и Турция, би могъл да обхване и България. "Доколкото в момента Сирия изгражда стратегически взаимоотношения със своя съсед Турция по изграждането на инфраструктурни проекти, защо да не продължим тази инфраструктура така, че тя да обхване и България, която е другият съсед на Турция и да разширим този комплекс", попита риторично президентът на Сирия.

Той посочи, че това би могло да се отнася за енергийните и транспортните системи на страните, за железопътния, сухопътния и морския транспорт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
То бива хумор, ама чак толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
"Г. Първанов: С АЕЦ Белене може да изнасяме електроенергия и за Сирия"Точно така, Г-н Президент: Ще пакетираме и ще продаваме. На Сирия, на Египет, на Мароко или дори на ЮАР, че там по-скъпичко се харчи.Евалла, Машалла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още