IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 пазарни балона, които могат да се спукат

Dailyfinance предлага списък с няколко вероятни клопки за инвеститорите от златото и Apple до долара и щатските облигации

08:13 | 11.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
10 пазарни балона, които могат да се спукат

Президентът на Федералния резерв в Минеаполис Наваяна Кочерлакота наскоро публикува изследване, в което твърди, че правителствените гаранции са помогнали за раздуването на балона в сектора на недвижимите имоти в САЩ. Докато фокусът на изследването е върху евентуалните решения на проблема, то също така повдига и въпроси: Какви други балони на глобалната икономика се спотайват наоколо? Dailyfinance предлага списък с няколко вероятни клопки за инвеститорите:

Злато

Цената на златото се е повишила от 294 долара за тройунция през 1998 г. до 1404 долара днес, което представлява ръст от 377%. „Това е най-големият и най-лошият балон от всичките“, казва Робърт Уайдемер, автор на Aftershock: Protect Yourself and Profit in the Next Global Financial Meltdown. „Златото няма истинска стойност“, допълва той. Индиректен индикатор, че златото е балон са несекващите коментари за придобиване на злато и безкрайните реклами по щатската телевизия за златни бижута.

Недвижима собственост в Китай

Цените на китайските недвижими имоти са се повишили с 9,1% през тази година, което може би изглежда по-скоро като приятен ръст, отколкото като балон. Повишаващите се цени генерират повишено търсене и това е ясен знак за наличието на балон, казва Викрам Маншарамани, автор на Boombustology: Spotting Financial Bubbles Before They Burst. Участието на инвеститори аматьори на пазара е друг знак за наличието на балон, както и фактът, че се строят повече жилища, отколкото са потенциалните купувачи.

Алтернативна енергия

Технологиите за добиване на слънчева енергия все още са неефективни, но въпреки това правителствата по цял свят дават субсидии на компаниите, опериращи в тази сфера. „Има много компании, които не трябва да са в тази индустрия, а са“, казва Маншарамани. „Наистина ли са ни нужни 250 компании, разработващи фотоволтаични клетки (само в САЩ), при това финансирани от фондове за дялов капитал?“, допълва той.

Суровините

Можете да обвинявате лошото време, Китай или Федералния резерв, но цените на суровините се покачиха в последно време. Цената на пшеницата се е повишила с 60% през тази година. Драстично са нараснали и цените на други храни, като например царевицата. „Фокусът за евентуален балон наистина е върху храните“, казва Уайдемер, но цените на индустриални метали като медта също са се покачили значително.

Apple

Да, всички харесват iPad и iPhone (освен ако не живеят в Ню Йорк или Сан Франциско, където силата на сигнала е проблем). Акциите на Apple са се повишили с 1200% от 2001 г. и това само по себе си е дефиниция за балон. „Apple е изключително модна компания“, казва Уайдемер. „Ако изпълнителният директор на Apple Стив Джобс напусне или почине, аз мисля, че компанията ще има проблем да запази магията и това ще бъде краят“, допълва той.

Социалните мрежи

Наистина Facebook има 500 млн. потребители, но всъщност каква е стойността на това? Според някои анализатори пазарната стойност на компанията е 35 млрд. долара, но акциите на социалните мрежи все още не се търгуват публично. Twitter, който почти няма приходи, се оценява на 1,5 млрд. долара, докато пазарната цена на LinkedIn се предполага, че е 1,4 млрд. долара. „Не съществуват никакви индикатори или методи за оценяване, които да насочват инвеститорите“, казва Маншарамани. „Когато имате такава липса на яснота, почти всичко е възможно“.

Акции от развиващите се пазари

Като клас активи тези акции са нараснали със 146% през последните две години. „Преполовили сме пътя до евентуален гигантски балон на пазарите в развиващия се свят“, казва Бъртън Бигс, бивш инвестиционен директор на Morgan Stanley, който правилно предвиди балона на фондовия пазар в САЩ от края на 90-те години. Икономиките на страни като Индонезия, Австралия, Русия и Бразилия нарастват стремглаво, въпреки че световната икономика няма почти никакъв растеж. Голяма част от техните печалби са подкрепени от цените на суровините, които както вече обсъдихме, също са балон. „Имам всички основания да вярвам, че това ще се окаже балон“, казва Маншарамани.

Малките технологични компании

Измина едва десетилетие от гръмването на дотком балона, но големите технологични компании, разполагащи с много кеш, придобиват по-малки компании, без да се интересуват от цената. Hewlett-Packard например води война с Dell за 3Par, което принуди HP да плати зашеметяващите 2,4 млрд. долара, или 325 пъти печалбата на компанията преди данъци и амортизация.

Американският долар

Въпреки че доларът се понижи с 10% спрямо еврото през тази година, Уайдемер вярва, че зелената валута е 100% балон. Според него, балонът ще се спука, когато чуждестранните инвеститори престанат да купуват американски активи като акции и облигации. „Чуждестранните инвеститори казват: Притеснени сме от инфлацията, ще ми платите в долари, които ще струват по-малко, отколкото когато съм инвестирал“. Докато Китай може би ще държи инвестициите си в доларови облигации вечно, казва Уайдемер, пенсионните фондове в Япония и застрахователните компании в Европа ще се отърват от доларите, когато инфлацията в САЩ се повиши.

Щатският правителствен дълг

„Когато този балон се спука, това ще е краят на балоните – нищо вече няма да е толкова голямо и да има такова значение“, казва Уайдемер. Дълговият балон нараства много бързо и ще продължи да расте, казва той. На практика няма начин правителството на САЩ някога да успее да плати 13,7 трилиона долара, които за момента дължи (главно на чужденци). Това означава, че инвеститорите вероятно ще престанат да купуват щатски дълг. Балонът се спуква, когато правителството започне да усеща затруднения да продава ДЦК, точно каквото е положението в Ирландия и Гърция за момента.

Вместо да взима пари назаем, правителството започва да печата пари. Балансът на Фед е набъбнал от 800 млрд. долара през 2008 г. до 2,2 трилиона долара сега, а централната банка обяви току-що, че ще печата още 600 млрд., казва Уайдемер. „Лекарството започва да се превръща в отрова“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mladshi ikonomist
преди 13 години
Наистина ми хареса начина по, които е описан последният и най-страшен балон - Щатския правителствен дълг." Лекарството започва да се превръща в отрова" - това ще го използвам и в моите анализи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още