IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши перспективата по рейтинга на Сърбия от негативна на стабилна

Кредитната агенция изтъква понижения риск при външното финансиране, възобновения икономически растеж и съкращенията на правителствените разходи

11:15 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch повиши перспективата по рейтинга на Сърбия от негативна на стабилна

Fitch Ratings е повишила перспективата по кредитния рейтинг на Сърбия от негативна на стабилна, пише Bloomberg. Рейтингът на страната е потвърден на BB-, което е три стъпки под инвестиционния.

Рейтинговата агенция изтъква намаления риск от криза с външното финансиране на страната, възобновения икономически растеж и съкращенията на правителствените разходи.

Сърбия се опитва да се възстанови от първата си рецесия след 1999, когато бомбардировките на НАТО по време на косовския конфликт унищожиха голяма част от инфраструктурата й.

За подкрепа на платежния си баланс сръбското правителството разчита на заем от МВФ в размер на близо 3 млрд. евро.


„Рисковете за страната намаляха спрямо началото на световната финансова криза, дефицитът по текущата сметка се сви, средствата от МВФ заздравиха държавните резерви и укрепиха инвеститорското доверие, а чуждите банки запазиха инвестициите си“, се казва в изявлението на Fitch.

Според агенцията икономиката на Сърбия, която се сви с 3% през 2009, през настоящата година ще нарасне с 1,5%, а през 2011 растежът може да достигне 3%.

Политическите рискове продължават да влияят върху рейтинга, тъй като управляващата проевропейска коалиция има крехко мнозинство, а й предстоят парламентарни и президентски избори, което може да попречи на реформите и намаляването на бюджетния дефицит, посочват от Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още