IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

A. Петропулос: Жилищното кредитиране расте заради слабата икономическа активност

Ниският интерес към инвестиции заради кризата кара банките да се насочват към отпускането на жилищни кредити, посочва главният изпълнителен директор на Емпорики Банк България

10:15 | 25.11.10 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор и председател на УС на Емпорики Банк България <i>Снимка: Личен архив</i></p>

Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор и председател на УС на Емпорики Банк България Снимка: Личен архив

Атанасиос Петропулос е главен изпълнителен директор и председател на УС на Емпорики Банк България, част от Credit Agricole Group от декември 2007 година.

Той започва своята банкова кариера през 1991 г. в ABN AMRO, като заема различни длъжности в йерархията на отдел Финансиране на корабната индустрия и отдел Управление на риска.

От 1995 до 1999 г. e асистент – мениджър в отдел корпоративно и институционално банкиране в National Westminster Bank PLC, Атина.

През 1999 г. той се присъединява към екипа на EFG EUROBANK ERGASIAS S.A., Атина и през 2002 г. заема поста на изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Пощенска банка АД , член на EFG Eurobank Ergasias S.A. (EFG Group). През 2005-2006 г. e главен консултант в Alpha Bank SA, а през 2006-2007 г. заема поста на изпълнителен директор Корпоративно и Инвестиционно банкиране в Пиреус Банк България.

- Г-н Петропулос, как се развива икономиката на България в момента според Вас?

Вярно е, че заради глобалната криза се стигна до икономически спад и замиране на икономическата активност. Това обаче е нормално за периоди на криза. Като цяло, не виждам каквато и да било макроикономическа заплаха пред страната.

Икономиката на страната вече се възстановява, макар и не с темповете, с които бяхме свикнали през предишните години. Трябва да се адаптираме към тази ситуация.

- Къде стои България на картата на Emporiki Bank и Credit Agricole, какви са целите ви на българския пазар?

България е доста важна от гледна точка на развитието и експанзията на Credit Agricole. Банката прави сериозни инвестиции в страната и навлиза все по-уверено на банковия пазар. Виждаме сериозни перспективи за развитие на пазара на банкови услуги в страната, така че сме си поставили за цел да растем с темповете, с които нараства и пазарът.

- Страната ни се намира между две страни, които в момента изпитват сериозни проблеми – Румъния и Гърция. Смятате ли, че това ни заплашва по някакъв начин и влошава перспективите?

Настроен съм изключително позитивно за развитието на България. Една от причините за това е човешкият потенциал в страната – смятам, че тук има изключителни професионалисти в много области. Всяка компания може да намери добри кадри, с които да расте.

Не бива да забравяме, че България е врата към Европа, тя стои на пътя между Европа и Азия. С развитието на инфраструктурата, с няколкото енергийни проекта и с възможността страната отново да стане сериозен износител на електроенергия, перспективите са доста добри. Всичко това дава добра основа за повишаване на бизнес активността и стабилно развитие.

Инвеститорите намират сериозна опора и във валутния борд, който на практика елиминира валутните колебания и позволява избягването на валутния риск. Той помага и за по-лесното прогнозиране и планиране на инвестициите.

- Върна ли се времето, в което банките се конкурират с оферти за жилищни кредити, а не за депозити?

Ситуацията е малко по-сложна. На първо място, икономическата активност остава доста ниска, което означава, че компаниите нямат нужда от оборотен капитал или от инвестиции. В такава ситуация на банките не им остава друго, освен да се насочат към един от основните стремежи на всички хора от Балканите – да имат собствено жилище.

Може да се каже, че поради липса на интерес и търсене на кредити от корпоративния сектор, банките се насочват към жилищното кредитиране. Това е напълно обяснимо на фона на случващото се в икономиката.

- Продължава ли тенденцията на „депозитна борба”, която бе характерна за пазара в България през последната година?

В банковата система има достатъчно ликвидност и стана ясно, че не е оправдано да се плащат толкова високи лихви по депозитите. Поради тази причина тази „война” не е така видима. Въпреки това лихвените проценти остават доста по-високи от средните в Европа.

- Какъв е подходът на Emporiki Bank в отпускането на жилищни кредити?

Като част от пазара и ние се насочваме към жилищното кредитиране, тъй като в момента там е съсредоточен основният интерес на клиентите ни. Опитваме се да сме атрактивни с предложенията си за кредит с три или пет години фиксирана лихва, като по този начин се надяваме да помогнем на потребителите да планират разходите си и да знаят колко точно ще внасят през въпросния период.

- А какво може да се очаква след изтичането на периода с фиксирана лихва?

В настоящата ситуация е доста трудно да се каже в каква посока ще се движат лихвените проценти. Това, което се опитваме да дадем на клиентите си, е предимството, което сме получили при набирането на средства за нашата дейност с осигуряването на финансов ресурс с фиксирана лихва за въпросния период.

- Каква е Вашата препоръка – жилище под наем или покупка с ипотека?

Ако погледнем цените на имотите и ги сравним с наемите може да се направи извод, че е по-изгодно да се живее под наем. Това обаче е валидно само в краткосрочен план. Ако иска да се установи някъде, да приведе жилището си във вида, в който би искал да бъде неговия дом, човек може би е редно да помисли за покупка.

- Как се промени пазарът през последните 2 години?

Наблюдават се промени по няколко основни направления. От една страна, средният размер на ипотечните кредити стана по-нисък, но пък за сметка на това като цяло стойността на кредитите стана по-стабилна и няма значителни отклонения. Това е сериозна промяна за пазара.

От друга страна, наблюдаваме и промяна в качеството на кредитирането. Докато преди кредитирането „на зелено” беше доста разпространено, сега такова не се извършва. Ние отпускаме кредити само при напълно завършени сгради.

- Започват ли жилищата отново да поскъпват, каквито твърдения се срещат все по-често?

Не мога да кажа такова нещо, дори да има минмални повишения, те се дължат основно на факта, че се тръгва от много ниска база. Няма някаква трайна тенденция, но може да се каже, че продавачите и купувачите вече имат доста по-близки очаквания, което улеснява разговорите и позволява сключването на сделки.

Като цяло пазарът се стабилизира, всеки знае своята позиция – и купувачът, и продавачът. Това показва, че не може да се очаква някакво драстично понижаване на цените. При всички случаи, според мен, моментът е подходящ за търсене на недвижим имот, в случай че имаме нужда от него.

- Какви са средносрочните и дългосрочните ви прогнози за цените на жилищата?

На първо място очаквам, че цените на жилищата ще останат стабилни през следващите шест-девет месеца. След това може да последва леко и бавно повишение, но то наистина би трябвало да бъде доста слабо и доста бавно. Всичко зависи от търсенето, но не очаквам резки движения, нито повторение на ситуацията от минали години.

- Очаквате ли значително реинтегриране на провизии в следващите години?

Не, на този етап провизиите би трябвало да се увеличават. Не виждам причина те да се понижават. Вероятността повече компании и потребители да изпитат проблеми с кредитите си, е доста голяма, тъй като икономиката се възстановява наистина с бавен темп.

- Какво мислите за случващото се с Ирландия? Има ли друг начин, освен страната да получи международна помощ чрез кредити от ЕС и МВФ?

За Ирландия няма друга алтернатива, освен да получи помощ отвън. Ситуацията в страната е доста различна от това, което се случи на Гърция, тъй като за разлика от гръцките проблеми с бюджетния дефицит и недостига на средства, ирландското правителство трябва да спасява банковия сектор.

Основна причина за нуждата от помощ е предотвратяване на ефекта на доминото, тъй като пазарите действат много бързо и може да се стигне до паника и атака срещу правителствата с по-слаби бюджетни позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
alexjr
преди 13 години
що не го питат на каква загуба му е банчицата, от какво се получи и т.н.?)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
П.П.Освен това, те помолих да не изопачаваш "името" ми. Разбирам, че не ти харесва, но ще те помоля (отново) да бъдеш мъж и да наричаш нещата с истинските им имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
***,имаш се за нещо като овчар, а?! Лошо няма де, то и от овчари има нужда. Че в БГ-то даже и не стигат. И точно затова не разбирам позицията на наблюдател и/или обяснител, която си заел! Струва ми се, че ако се имаш за овчар, би трябвало да имаш мааалко по-активна позиция. Все пак, овчаря е този, който води стадото. А не само го дои...Иначе, ако ще си говорим за историята на пазарите, то това, което си казал, разбира се е от значение, но все пак, да не забравяме, че днес съществува нещо, което не е съществувало никога и което може драстично да промени начина, по който функционират пазарите. И всичко, което е било просто да не може да се случи отново. Или поне не по същия начин или в същите мащаби. Или обратно - в много по-големи. И това нещо е интернет. Интернет дава възможности, които досега просто не са съществували. Малко не, а много е тъпо точно на теб да го обяснявам това, но ми се струва, че имаш нужда от лека корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Алексов
преди 13 години
Не мога да подмина плесницата , която един самозабравил се грък ни плесва. НАХАЛНО , ГРУБО И АКО ИМАХМЕ ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВА, ТОЗИ ИНДИВИД ОТДАВНА ТРЯБВА ДА Е НА ЕДНО ПО-ДОБРО МЯСТО. Вижте резултатите на тази банка. Ако Credit Agricole не могат да сметнат загубите си в Гърция си е проблем , но тук цифрите са по-малки . Предполагам , че кирията си прави последна пиар акция. Въпроса е : отново ли ще има вдигане на капитала ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Кредитко , ти действ . си голям оптимист пазарите съществуват около 500 год вече благодарение на различните мнения!(както ние с теб сме опоненти)Пазарите реверсират надолу когато всички вярвят във възхода (2008 год)и реверсират нагоре когато всички вярват в срива (попитай 100 произволни *** какво ще се случи и заеми обратна позиция , нищо че те подкрепят с плюсове - илюзорно е;))пък в края на краищата - чети пресата ,чети в нета - от септември никой вече не говори за спадове ,банките кредитират , остава тълпата да се убеди че всичко е минало..........Най-убедените винаги губят , защото трудно се разделят с илюзиите си.харесва ли ти снимката на инвеститорите (аватара ми) !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
защо са тези три последователни поста с аналогично съдържание---------------------------------------Ами , обяснявам бавно защото не знам доколко и кое точно, от всичко казано, ще схванеш. Съжалявам ако за теб всичко е очевидно... А и си мисля, че за доста хора не е, та на тях може и да не им е скучно... Ако е... знаят как да гласуват за казаното от мен.Що се отнася до трепетите ми, то те са точно за това - за да ме карат да сбъдвам очакванията си. А това, че можело да има икономически нонсенс, но не и финансов, просто не го приемам (за нормално). Финансите не могат и не трябва да са някаква противоположност на икономиката. Ако се получи така (а то се е получило), значи имаме проблем. И трябва да го отстраним. За това иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Кредитчо , симпатяга си ,признавамно не разбирам защо са тези три последователни поста с аналогично съдържание.........някакви негативни трепети , несбъднати очаквания...искаш да ме убедиш в нещо..вярвяй на очите си защото икономиката е като библията винаги има отговори в т.ч. и правилни ...Прав си в едно: може да е налице икономически нонсенс но това не означава че има и финансов нонсенс -писах по-долу в темата ,прочети за Разликата между икономиката и финансите или това : http://***.investor.bg/news/article/100994/91.htmlили опитай друг ракурс за аватара ми ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
И като стана въпрос за "пускането на корен и даването на плод", то случайно да си се замислял Тиквенико, че е възможно именно все по- и по-високите цени на жилищата от последните десетилетия да са една от основните причини за демографския спад?! Това, че човек няма сигурността на собствения дом го прави по-предпазлив и съответно той дава по-малко плод. И за всичко това може да е виновен необуздания жилищен кредит. Кредит, който вместо да ни помага, ни превръща в роби. Не е ли пълен икономически нонсенс, при все по- и по-развити технологии жилищата да стават все по- и по-скъпи?! Да, една шепа банкери и строителни предприемачи печелят много добре от това, но ако се окаже, че заради техните печалби демографията е в такова плачевно състояние?! Помисли пак Тиквенико - не е ли жилището едно от най-важните, ако не и най-важното нещо за развитието на едно семейство?! И ако е, защо политиките на правителствата и банките НЕ са насочени към това жилищата да станат по-достъпни, а точно обратното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Струва ми се, че не на теб трябва да обяснявам каква е например ролята на Задължителните Минимални Резерви на банките и защо се налага те да бъдат регулирани от Централните Банки. Защото "свободния" пазар и обикновените хора (а и фирми) НЕ могат, повтарям - НЕ могат да (си) направят сами така нужния баланс, за който говориш. А не могат не толкова защото са глупави, а просто защото нямат достатъчно информация и по-глобален поглед върху ситуацията. Отделно създадената институционална обстановка толерираща банките и кредита не спомага за това. Но вече държави като Израел, Сингапур и Китай открито признават проблема с високите жилищни цени и вземат мерки за ограничаване на кредита. Защото, изглежда за разлика от теб, са наясно какво е това баланс и как може да бъде постигнат. Та така.П.П.И моля, не ми променяй "името", когато се обръщаш към мен. Не е възпитано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Първо, един приличен апартамент струва 70'000 евра само и единствено защото има на разположение твърде много кредит, който може да бъдат "похарчен" за целта. Ако кредитирането на жилища беше по-ограничено цените на жилищата щяха да бъдат значително по-прилични. Примерно могат да бъдат поне 2 пъти по-евтини от сегашните нива. Това означава, че доста, доста повече хора ще могат да "пуснат корен и да дадат плод" (ако ми позволиш да използвам "твоите" думи). Прочее, за обикновения човек е трудно да направи баланса, за който говориш. Свободния пазар (каквото и да значи това) също не може да направи такъв баланс. Отчасти може би, защото по ред причини от най-различно естество, свободен пазар просто не съществува и никога не е съществувал. Затова има финансови регулатори, а след тази криза, предизвикана от необуздана кредитна експанзия ще има още и още повече. Следва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още