IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни за заетостта спряха устрема на щатските борси

Безработицата се повиши неочаквано до 9,8%, подчертавайки липсата на инерция в пазара на труда в САЩ

17:47 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слабите данни за заетостта спряха устрема на щатските борси

Разочароващо ниският брой на новите работни места, които американската икономика е разкрила през ноември, спря стремителното покачване на борсовите индекси в САЩ от предишните две сесии.

Правителствените данни за заетостта преди началото на петъчната сесия показаха, че работните места в главните отрасли на икономиката остават почти без промяна през миналия месец. Безработицата на свой ред се е повишила неочаквано от 9,6% на 9,8% заради по-големия брой хора, които активно търсят работа.

Разочароващи бяха и данните за средното почасово заплащане през ноември, което остава също почти без промяна в сравнение с октомври, както и за новите поръчки във фабричния сектор, които се свиват с 0,9% на месечна база през октомври.

По-добри се оказаха само данните за бизнес активността в сектора на услугите, която се увеличи повече от очакваното. Това показа индексът на стопанската активност в сектора, който се е повишил от 54,3 на 55 пункта през ноември.

Слабите данни за заетостта през ноември доведоха до разпродажби на акции, като най-силно - с 0,3% до 1 217,26 пункта, се понижава широкият индекс S&P 500 час след началото на търговията. Индексът на 30 от най-големите и активно търгувани компании Dow Jones IA губи 0,1% до 11 347,13 пункта, докато Nasdaq Composite отстъпва също с 0,1% до 2 576,91 пункта.

По-рано през седмицата цените на акциите и борсово търгуваните стоки се повишиха силно, повлияни от окуражаващи данни за производствения сектор в САЩ и Китай, както и заради уверенията на Европейската централна банка, че фискалната криза в еврозоната няма да излезе извън контрол.

Акциите на автомобилната компания Ford също поевтиняват в началото на сесията и губят 0,5% до 16,70 долара на Нюйоркската фондова борса, въпреки че производителят обяви 20% увеличение на продажбите си през ноември.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се понижава до 2,9% днес спрямо 3 на сто в края на вчерашната сесия.

Изминалата борсова седмица донесе повишения на водещите индекси в Азия, след като притесненията от ограничаване на банковото кредитиране в Китай и ескалиращото военно и политическо напрежение между Северна и Южна Корея се разсеяха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още